Talentvol katalysator


Er loopt zoveel talent rond. Maar er loopt nog gigantisch meer ongebruikt talent rond. Talent dat nog niet ontdekt werd door de jonge leeftijd, de foute omgeving of gewoon geen stimuli die het talent doen opborrelen. Latent talent. Talent is overal maar moet gestimuleerd worden. En net op de manier waarop jij je talenten ontdekt hebt, staan anderen te popelen om ontdekt te worden. Noem het karma of interhumane interesse, maar ergens ben je jezelf verplicht om dat talent te vinden in anderen, net als een ander het vond in jou.

Potentieel werd verworven bij geboorte; de verfijning ervan wordt gestimuleerd door omgeving. Zelf kan je je potentieel niet ontdekken; je ontdekt het pas als reactie op de stimuli die je omgeving je biedt. Je kan jarenlang geleefd worden zonder je eigen potentieel te kennen, totdat een gebeurtenis of een babbeltje je zodanig prikkelt dat je je in je eigen karakter verdiept. En dan komt je unieke talent naar boven.

Maar je talenten (h)erkennen is niet genoeg om open te bloeien. Die prikkel moet gestimuleerd blijven om je persoonlijkheid te vormen naar je talenten, en omgekeerd. Je creëert een zodanige omgeving dat je constant herinnerd wordt aan wat je onderscheidt. Je hebt je potentieel gevonden en kan creëren. Echt potentieel kan pas bloeien wanneer het gedeeld wordt, want op zich blijft het een abstract gegeven. Potentieel deel je door het te vinden bij anderen.

Daag jezelf uit te luisteren naar wie zich rond je beweegt en ook daar potentieel te zoeken. Want het grootste verlies voor onze samenleving is het niet volledig ontdekken en benutten van potentieel. Slapend talent benadeelt de natuurlijke evolutie van je karakter en je leefwereld. Zoek je eigen potentieel, deel het en stimuleer anderen die nog op zoek zijn. Katalysator van talent; je meest eigenste karaktertrek.

zin in gezonde chocolade of snacks

sla je voorraad op bij Vandeca