edelstenen - soorten

Het dragen van edelstenen tegen geestelijke of lichamelijke klachten is al een zeer oude therapie. Vele natuurvolken wisten al heel vroeg dat stenen geneeskrachtige invloed uitoefenen op het denken en voelen. Maar ze gebruikten de stenen ook als amuletten om negatieve invloeden tegen te gaan. Doorheen heel de geschiedenis en bij veel verschillende volkeren is deze kennis altijd van groot belang gebleven.

alle
a
b
c
d
f
g
h
j
k
l
m
o
p
r
s
t
u
z
agaat
Agaat is vooral goed in het versterken van het hart. De rustige agaat is heel erg goed voor drukke, overactieve kinderen, want die brengt balans. De agaat stimuleert de innerlijke groei en het logisch denken.
amazoniet
Amazoniet helpt bij verstoorde stofwisseling, exceem of andere huidproblemen, geeft ontspanning bij krampen en geeft balans bij de innerlijke organen en het vegetatieve zenuwstelsel door de zenuwen te stabiliseren. Door zijn kracht helpt de amazoniet de eigen richting in het leven te bepalen, kalmeert bij verdriet en geeft vertrouwen. Verlatingsangst, nieuwe situatie en afscheid helpt hij op een zachte manier loslaten.
amethyst
Amethyst verwijdert door haar zuiverende werking hoofdpijn en migraine, gaat hyperventilatie tegen en geeft kalmte, innerlijke rust en evenwicht. Ideale hulp tegen heimwee, verdriet of woede en aangepaarde verslavingen en oude angsten.
ametrien
De ametrien bevordert de onderlinge samenwerking tussen inwendige organen en het functioneren van het autonome zenuwstelsel. Vandaar de krachtige hulp bij maag-, nier-, blaas- en darmproblemen. De ametrien geeft optimisme en levenslust, helpt meer grip op je dagdagelijkse beslommeringen te krijgen met meer daadkracht en creativiteit. Ideaal ook voor studenten en concentratieproblemen.
apatiet
Apatiet blijkt een goede ondersteuning bij de vorming van nieuwe cellen, en helpt daardoor bij de groei van botten kraakbeen en tanden maar ook artritis en andere gewrichtsproblemen. Apatiet genereert een natuurlijke levendigheid die uitputting en apathie tegengaat. Vandaar de versterkte energie bij prikkelbaarheid en agressiviteit en het bovenbrengen van het positieve.
aragoniet
Vooral de stabiliteit die de aragoniet uitstraalt, geeft rust bij innerlijke onrust en overgevoeligheid. Hij versterkt het immuunsysteem en spieractiviteit, verwarmt, stabiliseert en is krampenopheffend. De positieve werking op de spijsvertering en kalkopname versterkt het immuunsysteem en geeft de rust en kracht voor geduld en concentratie.
aventurijn
De groene aventurijn werkt om lichamelijke en geestelijke groei te bevorderen. Hij weerstaat drukte en onrust bij kinderen waardoor dit positieve effecten heeft op de groei. Ook eczeem door erfelijke oorzaak wordt verholpen. Aventurijn regelt de innerlijke balans door een teveel aan drift of remmingen en drempelvrees om te buigen.
azuriet
Azuriet drijft een teveel aan urinezuren af en geeft zo verlichting bij gewrichtsontstekingen, artritis, artrose en hoofdpijn. Staat ook bekend als vrouwensteen omdat die helpt bij menstruatiestoornissen en troost geeft bij liefdesverdriet.
aquamarijn
De aquamarijn is bijzonder krachtig bij allergieën zoals hooikoorts en bij problemen met het gezichtsvermogen, maar ook tegen zenuwpijn, opgezette klieren, keelpijn en kiespijn. Als meditatiesteen helpt aquamarijn op dieper niveau te komen, tot de essentie.
barnsteen
Barnsteen is een hartverwarmende steen die veel kracht geeft aan koude en verkilde mensen, en helpt bij problemen met de luchtwegen en depressie.
bergkristal
De geneeskracht van bergkristal maakt die de overwinnaar van alle angsten en helpt het intuïtieve inzicht te verlichten, versterken en om de duisternis van onwetendheid te doordringen. Deze steen geeft zelfvertrouwen, helpt bij woede, maakt milder, minder agressief en toegankelijker als zuivering van het hele menselijke systeem. Bergkristal reinigt, geeft energie en bevordert het heldere denken in onevenwichtige, duistere tijden.
calsiet
De blauwe calsiet opent met zijn zachte werking de keelchakra en maakt spreken met gevoel en liefde makkelijker. Hij laat het gevoel rustiger stromen en kalmeert, zodat emoties gemakkelijker naar buiten komen.
carneool
Carneool helpt bij lage bloeddruk en zorgt voor een betere bloeddoorstroming. De steen verzacht emotie en liefdesverdriet, nachtmerries en slaapproblemen, angsten en waanbeelden.
celestine
Celestine bevordert de doorstroming voor de botten, weefsels en organen, bij verhardingen of chronische verkramptheid. De steen brengt structuur in het denken en werken en helpt bij het voelen van beperking of onmacht.
chalcedoon
Chalcedoon brengt evenwicht in emoties, vooral bij prikkelbaarheid of lichtgeraaktheid of snel gekwetst zijn. De steen versterkt de goede wil, bij dames ook het moederlijke gevoel, en is een goede troostbrenger.
charoïet
Charoïet beschermt je tegen energieën van buitenaf en heeft zijn nut bij overgang of menstruatie problemen al vaak bewezen. De steen haalt je uit een emotioneel isolement of blokkage en geeft inzicht en rust.
chrysocolla
Chrysocolla helpt je gevoelens te uiten en tilt je over ongeziene drempels heen om spontaan meer vanuit je gevoel te leven. De steen maakt helder, enthousiast, zacht en brengt evenwicht. Als vrouwensteen ideaal bij menstruatie, overgang en andere vrouwenkwalen.
chrysophraas
Als genezende kracht bij jicht, huidaandoeningen, ontgifter en in het bijzonder bij woede wordt chrysophraas de 'liefde voor de waarheid' genoemd door het rechtvaardigheidsgevoel dat hij versterkt. De steen versterkt vertrouwen en geborgenheid door inzicht in motieven van het ego te vinden.
citrien
Citrien helpt bij creativiteit, concentratie en stimuleert de dynamiek. Bij ziekte zorgt die voor verlichting.
dumorturiet
De dumorturiet helpt met de oriëntatie na een ongeval, een beroerte of bij Parkinson, want de steen prikkelt de hersencoördinatie en het zenuwstelsel. Ook bij doorstromingsproblemen die vaak de oorzaak zijn van bot- of gewrichtspijnen en spierpijn is de dumorturiet een goede keuze. Als steen van inzicht in gevoel voor recht of onrecht zorgt dumorturiet voor balans die voelt als een bescherming, en kan die het positieve van situaties of invloeden doen inzien.
calciet
Gele calsiet bevordert de spijsvertering, stofwisseling en voedingsopname, en versterkt de huid, tanden, botten en bindweefsel, met een vergroot gevoel van eigenwaarde en levensvreugde.
gele fluoriet
De gele fluoriet werkt sterk ontspannend en biedt steun bij dementie of vergeetachtigheid, bij mensen met ongecontroleerde reflexen of andere lichamelijke onevenwichtigheden. Ook als emotionele steun bij oud verdriet, onderdrukte gevoelens of weggestopte emoties.
girasol
Als ontspanner en helper bij klachten aan de lymfe klieren geeft de girasol innerlijke rust doordat hij inzicht kan verschaffen over wat er leeft in het onderbewuste. Remmingen, onbewuste drempels en angsten worden zacht bevrijd door het ontstane inzicht in de eigen innerlijke onrust.
granaat
Granaat vehoogt het doorzettingsvermogen, moed en strijdlust en stimuleert de potentie en het libido. De steen vuurt aan, motiveert en geeft hoop.
groene calsiet
Groene calsiet biedt hulp om vastzittende patronen gemakkelijker los te laten en pijnloos het verleden een plaats te geven zodat er ruimte ontstaat voor vernieuwing en groei. Vermindert vermoeidheid, rugpijn of spierspanning en reinigt de maag, darmen, gal en lever.
groene fluoriet
De groene fluoriet werkt ontspannend bij angst en allergieën als zachte oppepper en brengt rust en harmonie, je weer dichter bij jezelf.
paarse fluoriet
De paarse fluoriet werkt sterk bij liefdesverdriet en andere traumatische ervaringen, vooral bij mensen die creatief in de knoop zitten. Geeft rust en bevordert meditatie.
heliotroop
De heliotroop of bloedsteen werkt bloedzuiverend en bloedstelpend met een ontgiftende werking voor alle zuiverende organen. De steen kalmeert, helpt bij verwarring of besluiteloosheid en is een perfecte steen als aanpassing noodzakelijk is bij ongewone levensomstandigheden.
hematiet
Hematiet heeft bloedstelpende eigenschappen en geeft moed en kracht, rustige slaap en verhoogt de pijngrens. De steen geeft geduld en is heel doeltreffend bij verslavingen of andersoortig dwanggedrag door zelfrespect, zelfvertrouwen, concentratievermogen en geheugen te stimuleren.
howliet
Howliet is geschikt bij botontkalking, botbreuken en de rustgevende werking pakt slapeloosheid en onzorgvuldigheid aan. Zet aan tot rustige communicatie en zelfstandigheid.
jade
Jade wordt vooral gebruikt bij nier- en blaasproblemen, maar ook voor ogen, reuma en spijsvertering. Jade helpt weer op krachten en in balans te komen, als symbool van onbaatzuchtigheid, barmhartigheid, wijsheid, moed en rechtvaardigheid.
rode jaspis
De rode jaspis wordt gedragen tegen maagpijnen, evenwichtsstoornissen en ziekten van de nieren, lever en gal en geeft steun bij het verwezenlijken van doelen, vooral bij zwakheid en besluiteloosheid door het gevoel van eigenwaarde weer sterk te maken en te stabiliseren.
kunziet
Kunziet helpt bij zenuwpijnen en schade aan zintuigen terwijl de spanningen in de hartstreek en gewrichtsklachten verzachten. Ideaal voor de werking van het geheugen, depressie en omgaan met opbouwende kritiek door logica, inspiratie en intuitie te verbinden.
kyaniet
Kyaniet kalmeert en bevordert evenwicht, balans, blokkades en angsten, maakt helder van geest en is goed bij keel- of stemproblemen. Stimuleert diepere ademhaling en een diepere ontspanning.
labradoriet
Labradoriet werkt genezend tegen vermoeidheid, langdurig medicijnengebruik, alcohol en drugsgebruik.
Lapis Lazuli
Lapis Lazuli wordt aanbevolen bij problemen met hart en milt, haaruitval, bloed en huid, epilepsie en beroerten en tegen depressie. De steen bevordert een opgewekte stemming, een gezonde diepe slaap, zelfvertrouwen, zorgzaamheid en idealisme, zelfbewustzijn en standvastigheid.
larimar
De larimar schept helderheid en brengt je gevoel meer bij je hart, geeft meer zelfvertrouwen en versterkt de oerkracht door rust.
limonietkwarts
Limoniet kwarts of Golden Healer geeft innerlijke kracht en helpt bij de spijsvertering en ontslakking.
lepidoliet
Lepidoliet helpt tegen zenuwpijnen, slaapstoornissen, neuralgieën en klachten van het gewricht door het proces van reiniging van bindweefsel en huid te stimuleren. Bevordert ontgifting en groei naar eigen gevoel, onafhankelijkheid en doet dat rustig en onopvallend.
maansteen
De maansteen versterkt de innerlijke gevoeligheid en wordt veel gebruikt bij onvruchtbaarheid of om zwanger te worden door gestoorde hormonen en gespannenheid.
magnetiet
Magnetiet helpt bij zenuwpijn, spierpijn en rugpijn en bevordert de doorstroming van energie en bloed bij bloeduitstortingen, brandvlekken, huidirritaties, allergie en eczeem.
malachiet
Malachiet werkt bij reuma, gewrichtspijn, artritis, benauwdheid, hartkrampen, hersenschudding, vermoeidheid in het hoofd, eenzaamheid en menstruatie stoornissen.
mookaiet
Mookaiet ontspant maag en darmen en is hulpzaam bij nekkramp en whiplash. Geeft rust en harmonie, goed voor slaapproblemen en stimuleert hoop voor driftige, gejaagde mensen bij vernieuwing en emotioneel vastzitten.
mosagaat
Mosagaat ontkrampt bij maag, darm en blaas en geeft uithoudingsvermogen, werklust en wilskracht.
Multi calsiet
Multi calsiet of regenboog calsiet verenigt de werking van groene calsiet, rode calsiet, witte calsiet en limoniet.
obsidiaan mahonie
Obsidiaan mahonie weert bacteriën, helpt bij examenvrees, concentratie en logisch denken en verbetert de stoelgang.
obsidiaan regenboog
Obsidiaan regenboog ontkrampt het hartgebied met betere doorstroming in keelgebied. Helper bij diverse verslavingen en helpt oude emoties te verwerken.
obsidiaan sneeuwvlok
Obsidiaan sneeuwvlok pakt slechtziendheid, staar en oogproblemen aan en helpt bij hooikoorts, allergieën, piekeren en bewuster leven voor ongeduldige, nerveuze mensen. Helpt ook bij afvallen en stoppen met roken.
onyx
Onyx brengt rust en orde in de gedachtenwereld, gevoelens worden makkelijker geaccepteerd en stimuleert nuchterheid, doorzettings en concentratievermogen.
witte opaal
De witte opaal verbetert de cholesterol en helpt bij hoge bloeddruk. Versterkt hoop en geeft vertrouwen.
oranje calsiet
Oranje calsiet straalt warmte uit, vrolijkt alles op en buigt negativiteit om door oude wonden te helen en meer te genieten van intimiteit. Goed tegen verdriet, maag-, milt- en darmklachten en wakkert levensvreugde, positiviteit en eigenwaarde aan.
pietersiet
Pietersiet verlicht maag-, darm-, lever- en blaasklachten en spanningen in de nek en schouders. Reinigende werking met meer gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen.
prehniet
Prehniet brengt rust en diepte in een ruimte, dus ideal om in een praktijk te zetten.
pyriet
Pyriet versterkt de ademhaling en helpt als rustbrenger bij bloedarmoede, pijnlijke menstruatie, flauwvallen, MS en Parkinson.
rhodochrosiet
Rhodochrosiet verzacht geestelijke onrust of verwarring en geeft rust in denken en voelen door blokkades op te lossen en daarmee de doorstroming te herstellen.
robijn in Zoisiet
Robijn in Zoisiet geeft een positiviteit die de verzwakking of vertwijfeling nieuwe moed en wilskracht biedt.
rode calsiet
Rode calsiet versterkt na operaties of bij bloedarmoede en leidt oude patronen, loslaten en vergeven op een zachte manier in goede banen, gecombineerd met daadkracht en eigen wil.
rookkwarts
Rookkwarts doorbreekt wantrouwigheid en kortzichtigheid en geeft plaats aan vertrouwen door de verantwoordelijkheid voor eigen daden en eigen fouten te versterken. Helpt bij het stoppen met roken door een verminderde behoefte en sterkere wilskracht, intuïtie, concentratie en vermindering van opgejaagde gevoelens.
rozenkwarts
Rozenkwarts bevordert diepere ademhaling bij benauwdheid, helpt bij buikkrampen en verstoppingen en brengt evenwicht, balans en eigenwaarde.
rutielkwarts
Rutielkwarts maakt hoofd, neus en keel schoon, helpt bij chronische bronchitis, diabetes en verlatingsangst en werkt stemmingsverbeterend en antidepressief door nieuwe hoop te geven en onderhuidse angsten te benoemen.
saffier
De saffier versnelt het genezingsproces en heeft een pijnstillende werking bij hersen-, darm- en zenuwaandoeningen. Versterker van doelgericht en kritisch denken en kalmerend bij depressie en waanvoorstellingen.
seleniet
Seleniet beschermt, brengt rust en stabiliteit en de handhaving daarvan.
serpentijn
Serpentijn versterkt het afweersysteem en beschermt tegen infecties van de nieren, hartziektes en vocht in de longen.
shungiet
Shungiet heeft allerlei geneeskrachtige eigenschappen door resistente bacterïen tegen antibiotica toch te kunnen opsporen, en zo de versnelde veroudering van de cellen, huid en hart die tot kanker leiden te vertragen.
smaragd
Smaragd beschermt tegen verleiding en houdt de drager fris en jeugdig, zonder slapeloosheid, met versterking van het gezichtsvermogen, hart en geheugen.
sodaliet
Sodaliet verzacht hoofdpijn, menstruatiepijn, benauwdheid en overgangsproblemen, vermindert krampen en spierpijnen en zorgt voor een verbeterde algemene coördinatie.
sugiliet
Sugiliet helpt bij epilepsie, legasthenie en motorische stoornissen door de harmonische werking op de zenuwen en hersenen. Verzacht spanningen en heftige emoties, maar ook onderliggende angsten zoals paranoia en schizofrenie.
tijgeroog
Tijgeroog helpt bij astma, hyperventilatie en benauwdheid, onregelmatige bloeddruk, buikkrampen en menstruatiepijnen en beschermt tegen negativiteit van buitenaf.
unakiet
Unakiet helpt bij het keelgebied, angina, maag- en darmproblemen en vermoeide benen. Versterkt de eigenwaarde en bevordert de samenwerking met anderen.
zonnesteen
Zonnesteen is goed voor aderen, nieren en blaas, bestrijdt irritaties van holtes en ogen en helpt bij duizelingen en algemene vermoeidheid door innerlijke kracht, uitstraling en stabiliteit te geven.
zwarte toermalijn
Zwarte toermalijn of schörl gaat benauwdheid van de longen tegen en helpt bij nier-, lever-, darm- en maagproblemen. Steun en daadkracht bij faalangst, zenuwachtigheid en verdriet door bevorderen van zelfvertrouwen. Zwarte toermalijn blokkeert negatieve straling van elektrische apparaten.
groene toermalijn
Groene toermalijn bevordert ontspanning, begrip, zelfvertrouwen en voorspoed en gaat hartproblemen, hyperactiviteit, ADHD en diarree tegen. Versterkt energie, kracht, doorzettingsvermogen en moed en vermindert zo blokkades en angst door geluk, voorspoed en welvaart aan te trekken.

op zoek naar interessante lectuur

ontdek deze boeken

X

lees boeken

boeken

Ontdek boeken over gezonde voeding, mystiek, therapieën, opvoeden, etc.

bekijk overzicht