Instincten

Instincten zijn ingewikkelde, aangeboren driften, als blauwdrukken voor gedrag dat erfelijk en algemeen is voor de hele soort. Ze stellen je in staat om onbewust en efficiënt te ageren en je aan te passen aan je omgeving. Je hoeft er dus niet bij na te denken, want instincten worden geleid vanuit je reptielenbrein, als meest fundamentele functie van je menselijkheid. Instincten helpen je om je persoonlijkheid te beschermen of veilig te stellen.

Instincten staan in constante interactie met andere aspecten van je menselijke natuur, zoals verlangens en behoeften, gevoelens en emoties, gedachten en inspiratie. Daarom is het niet makkelijk om een balans te vinden in al die verschillende aspecten. Het blijft vaak een gevecht tegen je eigen menselijkheid door (on) bewuste onderdrukking van je emoties en gevoelens.

Verwar instincten zeker niet met intuïtie, want dat is het bewuste vermogen om iets te begrijpen of onmiddellijk waar te nemen.

Sigmund Freud noemde deze driften psychologische impulsen, bestaande uit een staat van opwinding en fysieke spanning die moet worden ontladen of onderdrukt door een object dat je in staat stelt je ervan te ontdoen.


soorten instincten
levensinstincten
Deze meest fundamentele instincten omvatten het seksuele instinct en de vecht-of-vluchtimpulsen (overlevingsinstinct).
plezierinstincten
Streven naar welzijn, als verfijning van het overlevingsinstinct, als vervulling van verlangens. Je drinkt water om te overleven, maar je kan er ook leuke smaken aan toevoegen.
sociale instincten
Dit zijn de primaire behoeften aan gezelschap, macht, prestige en eigendom.
culturele instincten
De drang om te leren, kennis te vergaren, te ontdekken en zich artistiek te uiten.
moederinstinct
Het automatische gevoel van onvoorwaardelijke liefde en zin voor bescherming dat een moeder ervaart bij haar kinderen.
eerste indruk
Een automatische reactie als afstoting of afwijzing op dingen die je walgelijk vindt.

zin in gezonde chocolade of snacks

sla je voorraad op bij Vandeca