Klik op het icoontje voor meer informatie. Als je een cijfer ziet, klik er dan op tot je de aparte icoontjes ziet.

Links zie je (+) en (-) waarmee je kan in- en uitzoemen. De kaart zelf kan je verslepen.

Wellness: sauna & massage

In de sauna verwijden de bloedvaten zich, de huidporiën gaan open en de zweetklieren worden in werking gesteld. Als gevolg van de zweetreactie wordt de huid hierdoor weer afgekoeld. Omdat het vocht uit het bloed wordt gehaald, zal dit in volume afnemen en daarmee de bloeddruk doen dalen. Het zweten wordt als reinigend ervaren; daarom wordt het bezoeken van een sauna ook wel als sauna-bad aangeduid in de zin van persoonlijke verzorging. Toch wordt zo'n heteluchtbad door regelmatige saunabezoekers eerder als emotioneel reinigend en ontspannend ervaren.

Voordelen van sauna

spoeling
Eén van de manieren waarop ons lichaam zich ontdoet van gifstoffen, is door te zweten. Sterk zweten is een effectieve manier om toxines uit je lichaam te verwijderen.
afvallen
Naar de sauna gaan is een effectieve manier om zonder veel moeite gewicht te verliezen. Je lichaam reageert op de warmte alsof je aan het sporten bent: je hartslag stijgt en je stofwisseling versnelt.
weerstand
Wanneer je in de sauna bent, maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan. Juist deze cellen bestrijden infecties en andere kwalen. Bij regelmatig sauna bezoek maak je meer witte bloedcellen aan en ben je daardoor beter bestand tegen ziektes. Ook genees je sneller als je toch ziek wordt.
haar en huid
De sauna helpt niet alleen je huid te reinigen en dode huidcellen te vervangen, waardoor je huid frisser en levendiger oogt. Ook je haar heeft er voordeel van. De hitte activeert namelijk een speciale klier in onze hoofdhuid die ons haar bevochtigt en in goede conditie houdt. Zo zorgt de sauna ook voor mooi, glanzend haar.
herstel
De intense warmte laat het bloed naar je vermoeide en stramme spieren stromen, zodat deze ontspannen en sneller herstellen. Ook afvalstoffen verlaten je lichaam sneller, zodat je je sneller fit voelt na een workout.
ontspanning
De warmte van de sauna ontspant niet alleen je spieren; ook mentaal kom je tot rust in de sauna. Er zijn geen prikkels van buitenaf, alleen warmte en hopelijk een aangename geur. De warmte stimuleert bovendien de afgifte van endorfine. Deze gelukshormonen geven je een goed gevoel.
nachtrust
Na de sauna slaap je dieper en meer ontspannen. Dat blijkt uit onderzoek. Slaap je slecht? Dan is de sauna een ideale manier om beter te slapen.

Voordelen van massage

  • activering van je zelfhelend vermogen
  • kalmering van je zenuwstelsel
  • vermindering van stress
  • stimulering van je geluksgevoel
  • stimulering van de doorbloeding
  • verhoging van je weerstand
  • verwijderen van afvalstoffen
  • wegdrukken van knopen in spieren
  • preventieve versoepeling van spieren
  • bewustzijn van je eigen lichaam

zin in gezonde chocolade of snacks

sla je voorraad op bij Vandeca