tips tot ontspanning

We streven allemaal naar een meer ontspannen leven. Leven zonder stress kan niet. Maar een gezonde spanning hebben we eigenlijk nodig, want adrenaline zorgt ook voor nuttige kicks. Een mens kan trouwens ongelooflijk veel hebben. Tenminste, als je tijdig en vaak genoeg ontspant. Ontstressen.
Enkele tips om een overprikkelde geest en een overspannen lichaam aan te pakken.


  deel anoniem jouw tip

voldoende slaap
Slapen maakt de geest rustig, geeft je lichaam de tijd om te herstellen van inspanningen en staat je onderbewustzijn toe gevoelens te verwerken tijdens dromen.
stilte
Lig alleen in het zwembad, met je rug op het water en met je oren net onder het water en je hoort de rust vanzelf. Je maakt geen geluid, er zijn geen golven, je dwarrelt rustig op het water en je hoort niets.
muziek en lezen
Liever geen stilte? Luister dan naar je favoriete muziek en lees tegelijkertijd een ontspannend boek.
drink water
Spoel door. Als je lymfesysteem echt optimaal wil functioneren, dan heeft het per 15 kilo lichaamsgewicht per dag minimaal één glas water of vruchtensap nodig. Weeg je vijfenzeventig kilo dan betekent dat dus vijf glazen. Zeven is beter. Met het vocht kunnen je nieren gemakkelijker overbodige en gevaarlijke troep afvoeren.
 
Water geleidt de subtiele elektrische impulsen in je lichaam maar ook de spanning van ons lichtnet. Vooral mensen die veel met elektrische machinerie (met name computers) omgaan, is voldoende drinken een must. Zulk soort spanning kan een gevoelig lichaam makkelijk nog meer onder druk zetten. Genoeg water bevordert een gezonde opbouw van je cellen en verbetert jouw fysieke en mentale concentratievermogen. Als je geen koffievergiftiging wilt oplopen, dan is het wijs om het voorbeeld van de Fransen te volgen: drink bij elk kopje koffie een glaasje water.
oogoefeningen
Uit het onderwijs aan kwetsbare kinderen komt een hersenintegratie-oefening waarbij je veel liggende achten tekent. De 8 op z'n kant, ook wel lemniscaat genoemd. Teken hem vanuit het midden, opgaand naar links, dalend en weer opgaand naar rechts. Probeer het ook eens met je andere hand. Strek nu je rechterhand recht voor je uit met de duim omhoog. Teken nu een liggende 8 in de lucht van zo'n 40 centimeter breed horizontaal. Houd je hoofd stil, let op je duim en volg de beweging alleen met je ogen. Herhaal dat een keer of drie, doe het nog eens drie keer met je linkerhand en dan nog drie keer met de beide handen tegen elkaar. Je ogen ontspannen en je geest volgt. Daarna mag je eventueel een uiltje knappen. Dat blijft altijd een toptientip tegen stress.
polariseer je ademhaling
Om een juist evenwicht tussen de twee hersenhelften te bewerkstelligen zal je lichaam automatisch zo nu en dan de inademing van het ene naar het andere neusgat wijzigen. Daardoor zal ook de verhouding tussen de positieve en negatieve ionen in je bloed gereguleerd worden. Dat beïnvloedt weer de opname van fosfor en calcium. Stress gooit dat proces in de war.
 
Probeer daarom even de zogenaamde gepolariseerde ademhaling uit. Houd je tong tegen je gehemelte, vlak achter de bovenste voortanden en sluit met een vinger je linkerneusgat af, terwijl je inademt. Wissel je vinger en sluit dan het rechterneusgat af, terwijl je uitademt. Doe dat een keer of vijf en draai dat proces dan om: nu via links inademen via rechts uitademen.
adem diep in je buik
De meeste mensen halen oppervlakkig en hoog in hun borst adem. Zo'n snelle, korte ademhaling brengt te weinig zuurstof in het lichaam. De Indiase yogi's beweren dat de levensduur wordt bepaald door een karmisch bepaald aantal ademhalingen. Dat aantal is voor iedereen anders, maar jij kan gelukkig zelf uitmaken hoe snel je je rantsoen opmaakt. Diepe, langzame ademhalingen zijn dus gunstig.
 
Dat lukt het best als je je middenrif (door middel van je buikspieren) zo ver mogelijk intrekt als je uitademt. Als je weer inademt, begin je met het uitzetten van je lage buikspieren, daarna laat je je borstkas zich vullen en eventueel kun je nog wat extra's opslurpen via een zogeheten flankademhaling.
balanceer je electromagnetische energie
Via allerlei subtiele kanalen stuurt het lichaam energie rond. Is de uitwisseling tussen onder en boven een beetje geblokkeerd, maak dan een omweg via de armen.
 
Stap 1: Leg de vier vingers van je linkerhand op je onderbuik, de wijsvinger op je navel, de duim erboven. Masseer die plek licht. Leg je wijsvinger van je rechterhand op je linkersleutelbeen en de andere drie vingers, ook horizontaal, daar net onder. Je rechterduim plaats je in het kuiltje tussen je sleutelbeenderen. Masseer die plaatsen licht.
 
Stap 2: Verplaats je rechterhand naar je mond. De middelvinger gaat onder de onderlip, de wijsvinger gaat de bovenlip masseren. Daarna doe je deze hele oefening omgekeerd: de rechterhand bij de navel, de linkerhand boven aan het werk.
 
De laatste stap doe je beter uit het zicht: je linkerhand ligt weer onder de navel en de rechterhand gaat je laatste wervel, het stuitje, masseren. En als er toch iemand lacht, lach dan mee. Dat scheelt weer enorm veel stress.
probeer de enkelhaak
Dit gaat ideaal met blote voeten, maar is eventueel aangepast te doen met schoenen aan, zelfs tijdens een vergadering. Leg de rechterenkel op de knie van je linkerbeen. Omsluit met je linkerhand de linkerhiel zodat je rechter duim onder het buitenenkelbot uitkomt. Je wijsvinger past dan mooi onder je binnenenkelbot. Grijp met je rechterhand de bal van de voet. Je vingers masseren de teenwortels, je duim drukt af en aan op de bal van de voet en er net onder. Tong weer tegen je gehemelte en minstens tien keer diep ademhalen. Zet je rechtervoet terug. Houd gedurende nog eens tien diepe ademhalingen je vingertoppen tegen elkaar.
 
Als je dat prettig vindt, wissel dan nog eens van been maar voor het energetisch ontspannende effect hoeft dat niet. Als je een gestresste dag tegemoet gaat, is trouwens die massage van de teenwortels, onderaan de wreef de perfecte voorbereiding. In het begin kan het een en ander nogal pijnlijk zijn, maar je went er aan en daarna wordt het Verrukkelijk!
schakel de denkhulp in
Leg de vingers van je beide handen net boven je wenkbrauwen, de pinken bij je neuswortel. Wrijf ze licht en horizontaal heen en weer. De duimen gaan onder de jukbeenderen. De gevorderden onder ons masseren dan al vast licht de kaakspieren tot onder de oren. Laat je mond openhangen. Zo kan er wat agressie uit de aangespannen kaakspieren ontsnappen. De beginners concentreren zich met hun vingers op de bochten van de schedel boven de wenkbrauwen. Rustig masseren en zo nu en dan even flink aan je vreselijke problemen denken.
 
Deze activiteit brengt meer bloed en warmte naar de voorkant van je hersenen en daar kan weer de integratie van visies ontstaan. Bij stress gebeurt het tegenovergestelde. In de achterkant van je hersenen komt dan een nogal desintegrerende chaos op gang die krampachtig naar 'vlucht of vecht'-oplossingen probeert te zoeken. Deze alternatieve positieve punten op je voorhoofd maken het makkelijker om even rustig de puntjes op de ï te zetten.
 
Deze denkhulp wordt optimaal als je met je ogen grote cirkels gaat maken: eerst met de klok mee, dan tegen de klok in. Spreek ondertussen wat mooie sleutelzinnen uit ("Ik hou veel van mijzelf" of "Ik hoef niet perfect te zijn") en alles komt goed.
oormassage
Je handen zitten daar nu toch in de buurt dus neem meteen even de oren mee. Volgens de Chinese geneeskunst bevinden zich talloze zogenaamde acudrukpunten in het oor. Het oor is een kaart van het hele lichaam, beweert men zelfs. Feit is dat een oormassage (trekken, wrijven, duwen, dubbelrollen etc.) je al na een paar minuten een gevoel van toegenomen alertheid oplevert.
 
Iets verder met je vingers en de nek vraagt je aandacht. Hou je hoofd licht naar achter gebogen en masseer van boven naar beneden wat weg. Vooral die plaatsen waar de schedel overgaat in nek (waar de spieren aanhechten) zijn berucht. De hele hoofdhuid masseren doet ook veel goed, vooral als je een geliefde zover kunt krijgen. Als je juist stress van je geliefde hebt, wordt dat moeilijk.
prikkel de stuit
Masseren van het heiligbeen en de stuit brengt contact met de basis, zegt men. Mocht je aardig kunnen visualiseren, dan bevelen wij het fantaseren van een zogenaamde 'gronding' aan. Je stelt je een soort holle staart voor, een verlenging van je ruggengraat. Dat 'wortelkanaal' visualiseer je diep de aarde in met een mooie, brede doorsnee. Met elke uitademing stel je je voor dat er daar doorheen geestelijke en lichamelijke spanning wegvloeit.
 
Er iets bij zuchten als "poeh, poeh" of "héhé" helpt extra. Aandacht voor dat stuitbot is om nog veel meer redenen nuttig. Het is een soort pomp voor ons ruggenmergvocht dat allerlei smakelijke bouwstoffen, hormonen en neurotransmitters transporteert naar de hersenen. Het schijnt ook lekker een oververhit brein af te kunnen koelen.
 
Een heel efficiënte prikkeling is er op zitten en er een beetje op te wiebelen. Dat gaat prima op een vlakke vloer met de knieën opgetrokken en de handen er omheen geslagen. Als dat te moeilijk is, mag je ze ook gewoon achter je op de grond steunen. Deze oefening is uitstekend voor je hele lichamelijke conditie.
kruislingse arm- en beenbewegingen
Til beurtelings een knie op. Als dat soepel gaat, raak dan steeds even met de rechterhand de opkomende linkerknie aan en dan met de linkerhand de opkomende rechterknie. Doe dat minstens zeven keer. Deze kruispatronen dwingen de beide hersenhelften (en dus ook gevoel en logica) beter met elkaar samen te werken. Dat vermindert stress onmiddellijk.
 
Verander de oefening nu zo dat je rechterhand je rechterknie aanraakt en je linkerhand je linkerknie. Zeven keer graag. En nu weer terug naar de kruisloop. Zeven keer. Wie er dol op raakt, moet zeker de achterwaartse variatie proberen. Je linkerhand tikt achterlangs je opgeheven rechterhiel aan en daarna tikt je rechterhand de opgeheven linkerhiel aan.
tel je ademhalingen
Tel steeds als je uitademt. Doe evenveel tellen over je inademing. Als dat goed gaat, verleng je dat aantal. Ook spannend is om bijvoorbeeld na 10 inademingen je adem 10 tellen binnen te houden voor je weer (10 tellen) gaat uitademen.
tijd- en ruimteveranderingen
Heb je aan telefoon, café- of vergadertafel last van mensen die wezenloos en langdradig je aandacht opeisen? Breng energetische veranderingen aan in je tijd- en ruimteperspectief. Gebruik een draadloze telefoon, loop heen en weer en doe ondertussen iets nuttigs.
 
Zit je door zo'n energetische spin gevangen in je stoel? Las een pauze in. Onderbreek het gesprek. Zeg dat je even naar het toilet moet. Die slome zeur heeft even de tijd om na te denken en misschien komt hij toch nog tot een zinnige conclusie. Jij hebt een wandelingetje, doe iets leuks en als je terugkomt, ga dan in een andere stoel zitten. Het beste werkt de stoel naast de zeur, die dan immers ineens moeilijk opzij moet buigen en je niet meer kan aankijken. Jij kunt ondertussen onbetrapt naar de rest van het publiek loeren.
bedrieg je geest
De geest is een wonderbaarlijke biocomputer die knap allerlei negatieve overtuigingen uit je kindertijd heeft opgeslagen. Die kun je met blijmoedige affirmaties soms aardig vervangen. Troostende zinnen als "Ik mag zijn zoals ik ben" en "Ik hoef niet perfect te zijn" werken dus ook echt.
 
Nog leuker is om ál dat gedoe in je geest te relativeren. Je ziel vervult een unieke opdracht op aarde en je denken holt een beetje achter de emoties aan die dat allemaal opwekt. Dus maakt het niet veel uit wat je denkt. Maar als je toch veel denkt, bedrieg jezelf dan liever met een vrolijke dosis optimisme. Met zo'n zin als "Het had altijd nog véél erger kunnen zijn." Als je je dáárin verdiept, breekt al snel de grijns door. Beter nog: vraag je partner, ouder, kind of andere nabijstaande waarom zij of hij eigenlijk van je houdt. Dat antwoord heeft doorgaans meer inhoud dan wat je eigen geest kan ophoesten in deze momenten van stress.
eet fruit
Je lichaam neemt via voedsel en luchtverontreiniging allerlei soort vergif op. Ook roken en alcohol tasten je gezondheid aan. Als het lichaam de aangeboden hoeveelheid niet kan verwerken, maakt het vet aan om tijdelijk daar de troep op te slaan. Fruitsuiker is de meest gezonde vergifoplosser die er bestaat. Het vet is niet meer nodig en het fruitsap helpt mee om je via toilet en zweet te ontdoen van al die akeligheden.

geef jouw ideale manier om te ontspannen mee

op zoek naar interessante lectuur

ontdek deze boeken

X

lees boeken

boeken

Ontdek boeken over gezonde voeding, mystiek, therapieën, opvoeden, etc.

bekijk overzicht