Bewegen is een levensnoodzaak die in huidige tijden ernstig bedreigd wordt door onze aangepaste werk- en leefwijze. Hoeveel beweging je lichaam nodig heeft om gezond te blijven, hangt af van persoon tot persoon, en meerdere factoren zoals erfelijkheid en leeftijd. Toch zijn er de beweegrichtlijnen die je een redelijke indicatie kunnen geven van wat gezond voor je is. Hoofdregel blijft: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Dus voorkom veel stilzitten.
Voor volwassenen en ouderen:
Kinderen tussen 4 en 18 jaar volgen best de volgende beweegrichtlijn:
De algemene bewegingsrichtlijn voor kinderen adviseert dus drie keer per week aan bot- en spierversterkende activiteiten te doen, terwijl volwassenen en ouderen (in combinatie met balansoefeningen) dit best twee keer per week doen.
De grootste verandering in ons bewegingspatroon is dat we als mensheid vaker stilzitten. Veel beroepen gebeuren vanuit de stoel achter de bureautafel en vereisen geen enkele beweging maar, tenzij het pendelen in de file naar het werk, de broodnodige wandeling naar het toilet, of het dagelijkse tienmetertje naar de koffiezetmachine. Maar wat doet dat vaak stil zitten met je lichaam? We weten dat het een bedreiging voor de gezondheid is, maar welke zijn de lichamelijke effecten?
Sporten en bewegen zijn gezond, maar ook de intenstiteit is belangrijk. Gezond blijven of spieren bijkweken, je uithouding verhogen of gewoon een frisse neus halen: het heeft effect op verschillende manieren.
Stilzitten valt hier niet onder, omdat de intensiteit te laag is en je nauwelijks meer energie verbruikt dan in rust. Dan geldt voor stilzitten op het werk, maar ook lezen of televisie kijken. Vandaar deze tips om minder te zitten: