meridianen

Levensenergie stroomt door je lichaam en voorziet je organen van energie. Deze energie wordt door een netwerk van meridianen of energiebanen naar de organen geleid en onderhoudt de onderlinge communicatie tussen de organen.
 
De hoofdmeridianen worden aan een orgaan gekoppeld en staan elk ook in verband met een emotie, een lichaamsstelsel, een chakra, een basisbehoefte, een energiestroom en een deel van het bewegingsapparaat. Hoewel elke meridiaan gekoppeld is aan een specifiek orgaan, gaat de functie van een meridiaan verder dan alleen dat orgaan. De energie van elk van die organen is twee uur per etmaal op zijn best; de zogenoemde orgaanklok.


alle meridianen
maag
milt
hart
dunne darm
blaas
nier
hartbeschermer
drievoudige verwarmer
galblaas
lever
long
dikke darm
maagmeridiaan
maag
De maag meridiaan loopt van onder het oog tot de tweede teen. Door het waarnemen van de smaken brengt deze meridiaan de spijsvertering op gang, waardoor deze een invloed heeft op de eetlust, het denken, zorgzaamheid en sympathie. Daarnaast werkt de maag meridiaan op het functioneren van de vrouwelijke organen.
 
Een onevenwicht uit zich in een onrustige maag, gebrek aan eetlust, misselijkheid, maagpijn, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, vaak zin in koude dranken en stijve benen. Op psychisch niveau creëert een onevenwicht piekeren, niet helder kunnen denken en een slechte concentratie.
miltmeridiaan
milt
De milt meridiaan loopt vanaf de binnenkant van de grote teen naar de binnenkant van het onderbeen en dan via de knie langs de lies, over de buik naast de tepel naar de zijkant van de borstkas. De milt meridiaan zet voedsel om in energie en verspreidt vloeistoffen door het lichaam.
 
Een slecht functionerende milt meridiaan veroorzaakt misselijkheid, maagklachten, slechte spijsvertering, vermoeide ledematen, problemen met tandvlees en obesitas, en kan ook leiden tot piekeren, moeite met ontvangen, te veel geven, een grote behoefte aan empathie en begrip of overbezorgdheid.
hartmaagmeridiaan
hart
De hart meridiaan regelt de functies van het hart, de bloedvaten en de bloedsomloop, en tegelijk ook het spraakvermogen.
 
Onevenwicht uit zich in vermoeidheid, slechte bloedcirculatie, hartkloppingen en hart- en vaatziekten, een drukkend of gespannen gevoel in het bovenlichaam, pijn in de borst, stotteren, zweren op de tong en overvloedige transpiratie. Mentaal is dit onevenwicht op te merken in nervositeit, rusteloosheid, opgewondenheid, hysterie en overmatig en ongepast lachen.
dunne darm meridiaan
dunne darm
De dunne darm meridiaan bepaalt het opnemen van voeding en de scheiding van vaste en vloeibare bestanddelen in het voedsel. Deze meridiaan beïnvloedt het onderscheidingsvermogen, het helder oordelen en een evenwichtige reactie bij emotionele opwinding.
 
Onevenwicht uit zich in gehoorproblemen, buikpijn, winderigheid, diarree of constipatie en pijn in de schouders. Psychische symptomen zijn rusteloosheid, besluiteloosheid en een verminderd onderscheidingsvermogen.
blaasmaagmeridiaan
blaas
De opslag en uitscheiding van vloeibare afvalstoffen, zoals urine, wordt bepaald door de blaas meridiaan. Ook de hersenen, het autonoom zenuwstelsel en de hypofyse zijn verbonden door deze meridiaan.
 
Wanneer deze meridiaan niet in balans is, raakt het autonoom zenuwstelsel gespannen, wat zich uit in blaasklachten, last van de knieën, last van de rug, kramp in de benen en een strak gevoel in de kuiten en de achterkant van de benen. Psychisch veroorzaakt dit onevenwicht angsten, bezorgdheid, rusteloosheid en achterdocht.
niermeridiaan
nier
De nieren zijn de opslagplaats van ouderlijke en erfelijke energie, en worden daarom omschreven als de oerbron. Samen met de blaas meridiaan verbindt de nier meridiaan de wilskracht en het vermogen om vooruit te raken in het leven. Daarnaast heeft deze meridiaan een connectie met de botten en helpt merg te vormen voor de hersenen, ruggengraat en botten.
 
Onevenwicht is te merken in chronische vermoeidheid, vaak plassen, breekbare botten, keelpijn, dorst, stijfheid in de onderrug en oorsuizingen.
hartbeschermermaagmeridiaan
hartbeschermer
De hartbeschermer meridiaan beïnvloedt de bloedsomloop en het hartzakje, het beschermend vlies rond het hart. Deze meridiaan werkt als een buffer tegen te grote lichamelijke en emotionele spanningen en filtert welke emoties tot bij het hart raken en worden verwerkt.
 
Deze meridiaan wordt bij veel mensen als te energiek ervaren, wat kan resulteren in een beklemmend gevoel op de borst, een benauwd gevoel, hartkloppingen, slapeloosheid, gespannenheid, stijve armen en een hoge of lage bloeddruk. Een onevenwicht vertaalt zich psychisch in rusteloosheid, angstgevoelens en relatieproblemen door een vertrouwensbreuk.
verwarmermaagmeridiaan
drievoudige verwarmer
Deze meridiaan is geen orgaan maar kan eerder bekeken worden als een energetisch systeem, zoals een thermostaat. De meridiaan regelt de verspreiding van vloeistoffen en beschermt de weerstand via het lymfevatenstelsel door de afscheiding van afvalstoffen. Hierdoor past het lichaam zich makkelijker aan temperatuurwisselingen aan en is het minder kwetsbaar voor infecties en koorts. Dit resulteert ook in emotionele bescherming en de interactie met anderen.
 
Slecht functioneren uit zich in een kil gevoel, vatbaarheid voor verkoudheid en griep, oorpijn, een loom gevoel, spanning in de onderbuik en spanning in armen en schouders. Mentale lasten zijn sociale onzekerheid, bedachtzaamheid in relaties en weinig warmte op sociaal gebied.
galblaasmeridiaan
galblaas
De galblaas meridiaan bepaalt de opslag en de uitscheiding van gal en de vertering van vetten. Deze meridiaan houdt de lichaamsenergie in evenwicht door de energie van voedingsstoffen te verspreiden.
 
Bij onevenwicht van deze meridiaan heb je last van een slechte vertering van vetten, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeide benen en stijve spieren aan de zijkant van het lichaam. Psychisch leidt dit tot besluiteloosheid, verlegenheid, gebrek aan initiatief, ongeduld, prikkelbaarheid, frustratie, geïrriteerdheid, gejaagdheid en te ambitieus zijn.
levermeridiaan
lever
De bloedopslag en verspreiding van de levensenergie wordt door de lever meridiaan geregeld. Deze meridiaan verzorgt de soepelheid van de lichamelijke functies en bepaalt de werking van de pezen en de gewrichtsbanden, de ogen en de nagels.
 
Onevenwicht uit zich in vermoeidheid, oogproblemen, leverproblemen, spijsverteringsproblemen, migraine, problemen met gewrichten, pezen en gewrichtsbanden. Mentale symptomen zijn agressie, ongeduld, prikkelbaarheid, gebrek aan visie en vastberadenheid en te veel werken.
longmeridiaan
long
Door inademing creëert de long meridiaan nieuwe levensenergie, en door uitademing worden de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd.
 
Onevenwicht creëert een geïsoleerd, melancholisch of verdrietig gevoel. Een chronisch onevenwicht uit zich in vermoeidheid en zwaar ademen, hoest, longontsteking, terugkerende verkoudheid of griep en stijfheid in de armen.
dikke darm meridiaan
dikke darm
De dikke darm meridiaan is een helper van de long meridiaan. Deze meridiaan neemt overtollig vocht op en regelt de afscheiding en uitscheiding van afvalstoffen.
 
Een onevenwicht zorgt voor een verstopte neus, makkelijk verkouden, verstopte darmen of diarree, huiduitslag en buikpijn. Mentaal uit deze verstoring van de balans zich in een gesloten of terughoudend gevoel naar anderen toe, moeite met loslaten en last van neerslachtigheid.

Daarnaast zijn er de twee middellijn meridianen: het conceptievat en het gouverneursvat.

meridianen

conceptievat
Het conceptievat volgt de middenlijn van het lichaam van het perineum naar de kin, langs de mond tot onder het oog en brengt de yin energie in evenwicht. Door het reguleren van het voortplantingssysteem is deze erg belangrijk. Het conceptievat staat in verbinding met de longmeridiaan ter hoogte van het hart. Onevenwicht uit zich in onderdrukte emoties, onderdrukte seksualiteit, pijn en stress.
gouverneursvat
Het gouverneursvat start vanaf het perineum en loopt via de wervelkolom naar het hoofd tot de bovenlip. Het gouverneursvat doet de yang energie circuleren en voedt de wervelkolom en de hersenen. Het gouverneursvat staat in verbinding met de dunne darm-meridiaan ter hoogte van de bovenrug. Onevenwicht uit zich in onderdrukte emoties, onderdrukte seksualiteit, pijn en stress.

Het lichaam bestaat dus uit twaalf hoofdmeridianen of orgaansystemen. De energie van elk van die organen is twee uur per etmaal op zijn best, en de volgende twaalf uur dan weer op zijn zwakst. Hieronder vind je de tijden waarop elke meridiaan het meest actief is, de zogenoemde orgaanklok.


- 11 tot 13 uur: hart (wintertijd 12 - 14 uur)
- 13 tot 15 uur: dunne darm (wintertijd 14 - 16 uur)
- 15 tot 17 uur: blaas (wintertijd 16 – 18 uur)
- 17 tot 19 uur: nieren (wintertijd 18 – 20 uur)
- 19 tot 21 uur: bloedsomloop (wintertijd 20 – 22 uur)
- 21 tot 23 uur: verwarmer (wintertijd 22 - 00 uur)

- 23 tot 01 uur: galblaas (wintertijd 00 - 02 uur)
- 01 tot 03 uur: lever (wintertijd 02 - 04 uur)
- 03 tot 05 uur: longen (wintertijd 04 – 06 uur)
- 05 tot 07 uur: dikke darm (wintertijd 06 – 08 uur)
- 07 tot 09 uur: maag (wintertijd 08 – 10 uur)
- 09 tot 11 uur: milt (wintertijd 10 – 12 uur)

op zoek naar interessante lectuur

ontdek deze boeken

X