Herontdek jezelf


Heel vaak verlies je jezelf. Je waarden vliegen de pan uit, en dan denk je misschien dat je iemand anders geworden bent. Je herkent je eigen reacties niet meer en vraagt je af hoe dit is kunnen gebeuren.

Je gedrag wordt bepaald door je opvoeding en omgeving. Gezien je opvoeding als kind al lang voorbij is, zal je gedrag als volwassene eerder beïnvloed worden door wat er rond je gebeurt. Leef je in een agressieve omgeving, dan zal je waarschijnlijk eerder jezelf in bescherm modus zetten waardoor je gedrag ook agressief kan worden. Survival of the fittest En helaas heeft je opvoeding dan nog weinig invloed, want je omgeving vereist aanpassing.

Het is dan aan jou om te bepalen hoe en of je je wilt aanpassen aan je omgeving om jezelf goed te voelen. Volgens je primaire behoeften heb je een gevoel van veiligheid nodig. Als je het niet ervaart in die omgeving, dan kan je ofwel zelf ook agressief worden en deel worden van de omgeving, of die omgeving verlaten. Het aanpassen aan de omgeving kan zo gradueel gebeuren dat je het zelfs niet merkt. Doordat de veranderingen in de omgeving subtiel zijn, of omdat jij je langzaamaan aanpast. Aanpassen kan dus onbewust gebeuren, terwijl het verlaten van die omgeving een heel bewuste keuze is.

Om tot die keuze te komen, is het nuttig om je eigen gedrag bewust te analyseren door je af te vragen of je enige tijd geleden in diezelfde omgeving hetzelfde gedrag zou hebben gehad. Waarschijnlijk was je vroeger, indien je de huidige omgeving volledig had gekend, weggegaan. Dat heeft je opvoeding je geleerd. Maar door een verslaving of een emotionele verbintenis heb je een sterke band aangemaakt met die omgeving, waardoor het moeilijk is die achter te laten. Toch is het belangrijk om voor jezelf bewust de keuze te maken of je al dan niet die nieuwe omgeving wilt omarmen en ermee versmelten, of eerder dezelfde persoon blijven als voordien en je waarde behouden.

Zelfrespect en vertrekken, of verloochening van jezelf en de omgeving omarmen. Herontdek jezelf door te beseffen wie je bent en wie je wilt zijn. En maak dan de bewuste keuze.

zin in gezonde chocolade of snacks

sla je voorraad op bij Vandeca