pijnlijk zelfbeeld


Jezelf leren kennen is een pijnlijk proces. Het idee dat je van jezelf hebt, kan heel erg verschillen van hoe je nabije omgeving jou ervaart, maar ook hoe persoonlijkheden buiten je cirkel jou percipiëren. Maar op zich is het niet belangrijk wat zij van je vinden; je zelfbesef is belangrijker, want uiteindelijk beleef je elk moment van je leven enkel met jezelf.

Een volledige introspectie leert je hoe je reageert op belevenissen, wat je gevoeligheden zijn, welke je irritaties zijn. Een introspectie confronteert je met jezelf en kan een heel pijnlijke ervaring zijn. Want wat je ontdekt over jezelf is niet altijd positief, is niet altijd zo rooskleurig als hoe je jezelf ziet. Velen onder ons hebben een fout beeld van zichzelf, denken dat ze ander gedrag hebben dat wat ze voordoen of zien zichzelf als een ander soort persoonlijkheid.

De schuld wordt bij de anderen gelegd terwijl je zelf de oorzaak bent, of het zelfbeeld is zodanig gepolijst dat je de scherven in de spiegel niet meer bemerkt. Perceptie van jezelf en visie op je zelfbeeld kan zo hard verschillen van de realiteit dat die confrontatie met jezelf een enorm pijnlijk inzicht kan veroorzaken.

Maar introspectie, hoe pijnlijk ook, is nodig om aan jezelf te kunnen werken. Want als je niet weet wie je bent, hoe kan je dan de punten aanpakken die je zelfbeeld vertroebelen? Wie ben je als je jezelf niet kent?

op zoek naar interessante lectuur

ontdek deze boeken

X

lees boeken

boeken

Ontdek boeken over gezonde voeding, mystiek, therapieën, opvoeden, etc.

bekijk overzicht