betekenis van dromen
uitleg onderwerpen met beginletter e

Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van meer dan 1500 betekenissen van dromen. Om de uitleg van je dromen gericht te zoeken, klik eerst hieronder op de beginletter van het onderwerp. Vind daarna de betekenis van je droom door de toetsen "control" en "F" tegelijk in te drukken en je onderwerp te typen ("command" en "F" op Mac).

a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
xy
z

Wil je een gedetailleerde uitleg van je droom, neem dan contact op (betalend: €15 per droomuitleg).

ontdek de verschillende soorten dromen en waarom je droomt
lees meer
email
Droom je dat je een e-mail stuurt of krijgt, dan dien je contact te maken met mensen die misschien niet in de buurt zijn. Deze droom kan ook betekenen dat je in het echt te veel e-mailt.
echo
Als je een echo hoort in je droom, dan heb je het gevoel dat je dingen vaker moet zeggen omdat anderen anders niet naar je luisteren of je niet geloven.
echografie
Als je droomt dat je een echo laat maken, dan ben je bang dat iemand waartegen je niet helemaal eerlijk bent geweest achter de waarheid zal komen. Het kan ook zijn dat je een geheim bewaart omdat je er nog niet met anderen over wilt praten.
echtgenoot
Droom je dat je een echtgenoot hebt (terwijl dat in het echt niet zo is), dan heb je behoefte aan partnerschap of toewijding.
koop hier je smakelijke chocolade online
edelstenen
Wanneer je droomt over edelstenen, dan staat dit voor geluk in de liefde en in zaken.
eekhoorn
Komt er een eekhoorntje in je droom voor, dan bereid je je goed voor op de moeilijkere tijden die je verwacht.
een (1)
Het getal een staat in dromen voor individualiteit, eenzaamheid, het ego, leiderschap, originaliteit en een winnaar. Het staat ook voor een hogere spirituele macht.
eend
Droom je van een eend in het water, dan mag je nu je onderdrukte emoties onder ogen zien. Een vliegende eend staat voor vrijheid en geluk.
eenentwintig
Het getal eenentwintig staat voor de behoefte om kinderlijke dromen en gedachtes achter je te laten en je als een volwassene te gaan gedragen.
eenhoorn
Een droom over een eenhoorn is positief. Een eenhoorn symboliseert hoge idealen, hoop en inzicht in een huidige situatie. Het symboliseert ook kracht, zachtaardigheid en puurheid.
eenwieler
Droom je dat je op een eenwieler rijdt, dan ben je op het juiste spoor en ben je je huidige situatie goed de baas.
eenzaam
Als je droomt dat je eenzaam bent, dan staat dit voor gevoelens van afwijzing. Je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt.
eetstokjes
Als er eetstokjes in je droom voorkomen, dan betekent dit dat je vorderingen maakt in het bereiken van je doelen. Je zult huidige moeilijkheden naar tevredenheid oplossen, dankzij doorzettingsvermogen en correct gedrag. Waren de eetstokjes beschadigd, dan sta je op het punt om een lange reis te maken, of om oude vrienden te zien.
eetstoornis
Als je droomt dat je een eetstoornis hebt, dan betekent dit vaak dat je hier in het echt ook last van hebt. Eet je in het echt gezond, dan betekent deze droom dat je behoefte hebt aan spiritualiteit en voldoening in je leven. Je wilt meer liefde, vriendschap of plezier, want je hebt het gevoel dat je dit tekort komt. Droom je dat een vriend een eetstoornis heeft, dan kan het zijn dat ze hier in het echt ook last van hebben. Weet je zeker dat dat niet zo is, dan kan het zijn dat je vriend je aandacht en genegenheid nodig heeft.
koop hier je smakelijke chocolade online
egel
Komt er een egel in je droom voor, dan ben je overgevoelig. Je neemt de dingen over het algemeen te persoonlijk op.
egoïsme
Droom je dat iemand egoïstisch is, dan dien je niet alleen aan jezelf te denken, maar de behoeftes en emoties van anderen voorrang te geven.
egypte
Een droom over het oude Egypte staat voor de kern van je emoties en spiritualiteit. Het kan zijn dat je nostalgisch bent over een tijd toen het leven nog eenvoudig leek.
EHBO
Verleen je EHBO, dan ben je bereid om toe te geven op je overtuigingen om tot een compromis te komen of om samen te werken om een gezamenlijk doel te bereiken. Heb je EHBO nodig of verleent iemand EHBO aan jou, dan voel je je overweldigd en ontbreekt het je aan zelfvertrouwen.
ei
Een ei in je droom is een positief symbool dat staat voor vernieuwing en heelheid. Een kapot ei staat voor een overgang in je leven.
Eiffeltoren
Droom je over de Eiffeltoren, dan staat dit voor een tijd van liefde en vriendschap.
eight ball
Als je droomt over een eight ball, dan zul je bepaalde uitdagingen moeten oplossen en meer zelfvertrouwen moeten krijgen voordat je je huidige problemen kunt overwinnen.
eik
Een eik is een krachtig droomsymbool en betekent dat je een eerlijk en stabiel persoon bent waaraan anderen hun geheimen kunnen toevertrouwen.
eiland
Droom je dat je naar een eiland ontsnapt, dan kun je een probleem oplossen door je even af te zonderen. Deze droom kan ook betekenen dat je je echte gevoelens over een persoon of situatie probeert te vermijden.
einde van de wereld
Droom je van het einde van de wereld, dan staat dit voor een dramatische emotionele verandering die zich binnen in je voltrekt. Het kan ook betekenen dat je onder enorm veel stress staat. Je voelt je kwetsbaar of hulpeloos in een situatie. Deze droom kan ook staan voor het einde van een levenswijze en het begin van een nieuwe.
koop hier je smakelijke chocolade online
ekster
Een ekster in je droom staat voor ontevredenheid en meningsverschillen. Let op wat je doet en zegt. Droom je van een dode ekster, dan is er een einde gekomen aan een meningsverschil, maar op een manier waarmee je niet tevreden bent.
eland
Een eland in je droom staat voor kracht en uithoudingsvermogen. Dit symbool geeft ook aan dat je meer tijd dient te besteden aan je vrienden en gezonder dient te eten.
elastiek
Komt er een elastiek in je droom voor, dan mag je wat meer je best doen voor anderen. Het kan nodig zijn dat je je houding, voorstellingsvermogen of manier van denken verruimt. Knapt een elastiek, dan sta je emotioneel of psychisch op springen omdat je te veel hooi op je vork hebt genomen.
electriciteit
Een droom over electriciteit symboliseert kracht en levensenergie. Je hebt behoefte aan nieuwe kracht, een oplaadbeurt.
electriciteitsdraad
Droom je over electriciteitsdraad, dan probeer je macht te krijgen of je probeert in je eigen kracht te komen. Dit symbool komt vaak voor bij mensen die proberen los te komen van hun ouders. Krijg je stroom, dan ben je erg geschrokken van onverwacht nieuws.
elektrische schok
Krijg je in je droom een electrische schok, dan staat dit voor plotseling en verrassend nieuws.
elektrische stoel
Als je droomt van een electrische stoel, dan betekent dit dat je huidige handelen tot grote problemen leidt.
elf (11)
Het getal elf in je droom staat voor intuïtie, spiritualiteit, verlichting en de talenten die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Het staat voor je creativiteit en visie.
elf (sprookjes)
Een vriendelijk elfje in je droom betekent dat anderen een goede dunk van je hebben. Je hebt een goede gezondheid. Een elfje kan soms ook staan voor een aspect van jezelf dat niet helemaal ontwikkeld is of onderdrukt is. Een lelijk of gemeen elfje in je droom staat voor een zware tijd.
elleboog
Komt je eigen elleboog of de elleboog van iemand anders in je droom voor, dan heb je meer ruimte voor jezelf nodig. Deze droom kan staan voor je twijfel of angst om je eigen ruimte te creëeren. Je bent bang dat mensen commentaar zullen geven. Ben je gewond aan je elleboog, dan functioneer je niet goed in een situatie in je leven.
koop hier je smakelijke chocolade online
emmer
Zie of draag je een emmer in je droom, dan staat dit voor een verbetering in je huidige situatie. Is de emmer vol, dan staat dit voor overvloed, liefde en rijkdom. Was de emmer leeg, dan zul je een bepaald verlies of conflict achter je kunnen laten.
encyclopedie
Zie of blader je door een encyclopedie in je droom, dan staat dit voor je zoektocht naar boekenkennis en de kunsten. Je bent pienter en begrijpt wat het waard is om je kennis te vergroten.
engel
Een engel of figuur in het wit staan in je droom voor puurheid, bescherming en belangrijke berichten van je hoger zelf. Wanneer een engel je een boodschap brengt in je droom, let dan goed op. Als je in je droom vecht met een engel of een engel doodt, of als de engel boos is en je kwaad probeert te doen, dan voel je je schuldig over iets slechts of gemeens dat je hebt gedaan. De droom maant je om je gedrag te verbeteren.
engelenhaar
Komt er engelenhaar in je droom voor, dan wil dit zeggen dat het niet allemaal goud is wat blinkt. Vertrouw niet te zeer op nieuwe vrienden met gladde praatjes en laat je niet in met handeltjes waarmee je snel geld kunt verdienen.
enkel
Als je droomt over je enkels, betekent dit dat je steun en richting zoekt in je leven. Stel jezelf de vraag waar je naartoe wilt.
enquête
Droom je dat je een enquête moet beantwoorden, dan staat dit voor een hindernis in je leven.
enveloppe
Een ongeopende enveloppe in je droom staat voor een gemiste kans. Open je een enveloppe, dan sta je op het punt van een belangrijke triomf in je leven.
epileptische aanval
Krijg jij of krijgt iemand anders een epileptische aanval in je droom, dan dien je je leven beter in de hand te krijgen.
erfenis
Krijg je in je droom een erfenis, dan ben je succesvol en vervul je met gemak je verlangens.
erwt
Open je een pot of blik erwten, dan veroorzaak je voor jezelf een aantal kleine complicaties. Zie je erwten groeien, dan raak je geïrriteerd door de problemen van een goede vriend of familielid.
koop hier je smakelijke chocolade online
eskimo
Als je droomt over eskimo's, is het belangrijk om je uitgaven in de hand te houden.
etalagepop
Als er een etalagepop in je droom voorkomt, dan kun je het gevoel hebben dat je niet actief genoeg bent in een bepaalde situatie. Kijk naar de kleren van de etalagepop om te bepalen wat je zou willen doen, maar niet gedaan hebt.
eten
Een leuke droom waarin je aan het eten bent, betekent dat je gelukkig bent in een relatie. Eet je alleen in je droom, dan voel je je verdrietig. Kijk je hoe anderen aan het eten zijn, dan heb je het gevoel dat je in het leven aan de zijlijn staat en dat je niet echt leeft. Je hebt behoefte aan meer voldoening, liefde en vriendschap in je leven.
 
Droom je dat je je volpropt of misselijk bent na het eten, dan voel je je bang of schuldig over een vriendschap. Word je achterna gezeten of opgegeten door eten, dan probeer je te ontsnappen aan een situatie in je leven waarbij heftige emoties komen kijken.
 
Rot of bedorven eten betekent dat je je traag en emotioneel leeggezogen voelt. Dit symbool kan ook betekenen dat je spijt hebt van gemiste kansen voor groei en plezier. Kook of serveer je eten, dan ben je alleen maar bezig om de behoeftes van anderen te vervullen. Je kunt het gevoel hebben dat je een hoop voor een ander doet zonder er iets voor terug te zien. Serveert iemand jou eten, dan staat dit voor sociale aangelegenheden met vrienden en geliefden.
etui
Een etui betekent in je droom dat je geheimen hebt. Laat je je etui vallen of raak je deze kwijt, dan heb je het gevoel dat je je geheimen niet meer onder controle hebt, of dat ze ontdekt zijn.
evacuatie
Wanneer je droomt over een evacuatie, dan isoleer je jezelf. Je verbergt je emoties. Bevind je je in een stad die geëvacueerd wordt, dan voel je je afgewezen of niet geaccepteerd door de mensen om je heen.
evenwichtsbalk
Droom je dat je op een evenwichtsbalk loopt, dan bevind je je in een situatie die voorzichtigheid en bedachtzaamheid van je vraagt. Ga voorzichtig vooruit en weeg alle voors en tegens van je beslissing af.
ex-partner
Als je droomt over je ex-vriend/vriendin of dat je weer samen bent met je ex, suggereert dat er iets of iemand in je leven is, die soortgelijke gevoelens oproept die je gedurende de realtie met je ex had. De droom kan je wellicht waarschuwen voor hetzelfde of soortgelijk gedrag in je huidige relatie. Wat je hebt geleerd uit de vorige relatie zou je moeten toepassen op je huidige realtie, zo dat je niet dezelfde fout(en) maakt.
 
Een alternatieve uitleg is dat dromen over voormalige geliefden juist de positieve ervaringen die je had met deze persoon benadrukken. Als je de ex van je partner in je droom ziet, suggereert dit dat je jezelf wellicht hiermee vergelijkt. De droom probeert je duidelijk te maken dat je niet dezelfde fouten moeten maken die deze relatie heeft beeindigd.
 
Dromen dat je weer privé bent met je ex, duiden erop dat je bepaalde eigenschappen van je ex hebt geaccepteerd. De droom hoeft niet perse te betekenen dat je weer bij je ex wil terugkeren. Denk eens over de leuke- en minder leuke kant van je ex. Dit zijn dezelfde eigenschappen die je in jezelf leert erkennen.
 
Dromen dat je ex dood is, duiden erop dat je gevoelens voor je ex nu echt helemaal weg zijn. De droom is een metafoor voor hoe je het verleden achter je hebt gelaten, en nu klaar bent om verder te gaan met je leven en nieuwe relaties aan kunt gaan.
ex van je ex
Als je droomt van de ex van je ex, dan vergelijk je jezelf waarschijnlijk met zijn of haar ex. Deze droom waarschuwt je om niet dezelfde fouten te maken als waardoor hun relatie eindigde.
examens
Dromen waarin je een examen aflegt, geven aan dat je je op een of andere manier voor het blok gesteld voelt. Zulke dromen vergroten je angstige gevoelens. Ineens kun je de juiste antwoorden niet meer vinden of is het examen in een vreemde taal. De tijd kan zomaar voorbij zijn of het blijkt dat je het examen niet in de toegestane tijd kan afmaken.
 
Te laat komen voor het examen is bekend, net zoals dat het potlood bijvoorbeeld kan breken. Deze dromen hebben meestal te maken met je zelfbeeld, zelfvertrouwen of het gebrek daaraan. Je bent bang dat je niet mee kan komen en en niet aan de verwachtingen van anderen kan voldoen. Het kan ook zijn dat je bang bent dat je niet geaccepteerd wordt, niet goed voorbereid bent of simpelweg niet goed genoeg bent.
 
Examen-dromen suggeren tevens dat je je onvoorbereid voelt voor een uitdaging. Maar zelden gaat deze droom over de inhoud van het examen, maar meer over het proces zelf en hoe je je voelt gedurende de test. Over het algemeen zal je in de droom gefrustreerd zijn en gestressed. Deze gevoelens stemmen feitelijk van een specifieke uitdaging of situatie uit het echte leven.
 
Dit soorte dromen kunnen ook een teken zijn dat je een bepaald aspect hebt verwaarloosd en nodig aandacht aan zou moeten besteden. Je kan je mischien schuldig voelen over je gebrek aan voorbereiding voor een echt examen of vergadering. veelal zullen mensen die deze droom ervaren in het echte zelden falen in hun examen. De examen-droom gaat vooral over de angst zelf, namelijk dat men niet zal voldoen aan de verwachting van anderen.
koop hier je smakelijke chocolade online
excuses
Excuses in je droom, of je ze nu krijgt of maakt, heeft te maken met vrienden. Je kunt een vriend(in) kwijtraken en een nieuwe krijgen, of misschien zul je verrast worden door een voormalige vriend(in) die terugkomt.
executie
Zie je een executie in je droom, dan heb je te maken met een tegenvaller door de onverschilligheid van anderen. Ontsnap je aan je eigen executie, dan heb je je leven omgegooid en maak je goede keuzes voor jezelf.
excorsisme
Als je droomt dat bij jou of iemand anders kwade geesten uitgedreven worden, dan staat dit voor het initiatief dat je neemt om de controle over je leven terug te krijgen en stappen de nemen in de richting van je doelen. Deze droom kan aan de andere kant ook betekenen dat je niet de verantwoordelijkheid voor je daden neemt.
experiment
Als je droomt dat je aan een experiment werkt, heb dan meer lef en probeer iets nieuws en anders. Waag eens een gokje.
explosie
Wanneer je droomt over een explosie, dan kun je een probleem in je leven oplossen als je eerlijk bent tegen iemand die je teleurgesteld heeft of verdriet gedaan heeft.
ezel
Komt er een ezel in je droom voor, dan staat dit voor koppigheid en een ontoegeeflijk karakter. Je weigert met anderen samen te werken. Is de ezel dood, dan hebben je zorgeloze houding en je wilde avonturen negatieve consequenties. Val je van een ezel af, dan staat dit voor ruzie met je partner.
 
Word je door een ezel geschopt, dan ben je betrokken bij iets waarvan je weet dat het niet deugt. Je maakt je heel veel zorgen dat je betrapt wordt. Leid je een ezel aan zijn halster, dan staat dit voor je leiderschap en je manier om anderen te overtuigen.

© 2010 - 2024 Lichaam en Geest | Het is uitdrukkelijk verboden om de inhoud van deze dromenpagina geheel of gedeeltelijk te kopiëren, te bewerken, op te slaan of te verspreiden voor persoonlijke en/of commerciële doeleinden zonder vooraf verkregen schriftelijke en expliciete toestemming.

Wil je een gedetailleerde uitleg van je droom, neem dan contact op (betalend: €15 per droomuitleg).

op zoek naar interessante lectuur

ontdek deze boeken

X

lees boeken

boeken

Ontdek boeken over gezonde voeding, mystiek, therapieën, opvoeden, etc.

bekijk overzicht