Gestalttheorie

Volgens de Gestalttheorie is contact even noodzakelijk voor mensen als zuurstof en water. Om die reden wordt de Gestalttherapie, als een vorm van procesgerichte gesprekstherapie, de psychotherapie van het contact genoemd. Uitgangspunt is dat je een onlosmakelijk onderdeel bent van je omgeving die gezin, werk, vrienden en de rest van de wereld omvat. Je gaat niet alleen in gesprek over wat je denkt en vindt, maar vooral over wat je voelt en ervaart.

Volgens de Gestaltbenadering ervaar je psychische problemen wanneer het contact met je omgeving verstoord is en je niet in staat bent om dat te herstellen. Deze opvatting is anders dan die van de meeste psychotherapieën die psychische problemen zien als een verstoring van het geestelijk evenwicht. Wanneer je voor de Gestaltbenadering kiest, zal je merken dat de therapeut niet alleen bij je problemen zelf stilstaat, maar juist meer nadruk legt op de manier waarop je ze ervaart, welke betekenis ze hebben in je leven en hoe je ermee omgaat.

De aandacht is vooral gericht op wat je zintuigen waarnemen en wat je lijfelijk ervaart. Dat geeft vaak een passender antwoord op levensvragen dan je gedachten. Door je te concentreren op het lichamelijke en zintuiglijke leer je opnieuw contact te maken met je eigen beleving en op een creatieve manier met je problemen om te gaan. Gestalttherapie is daarom een boeiend proces, dat soms pijnlijk en confronterend is, maar ook humoristisch en bevrijdend. Gestalttherapie is een erkende vorm van psychotherapie.

op zoek naar interessante lectuur

ontdek deze boeken

X

lees boeken

boeken

Ontdek boeken over gezonde voeding, mystiek, therapieën, opvoeden, etc.

bekijk overzicht