EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Deze populaire therapie zal een pijnlijke herinnering of trauma verplaatsen van je korte geheugen naar je langetermijn geheugen en er zo voor zorgen dat het trauma of slechte gevoel niet makkelijk terug opgeroepen en beleefd wordt. De gekoppelde emoties worden niet onmiddellijk meer bovengehaald maar worden in een kast gestoken samen met andere (positieve) herinneringen. Eigenlijk train je je brein of werkgeheugen in het laten vervagen van een herinnering.

hoe werkt het


Tijdens een EMDR-sessie zal de therapeut je vragen een pijnlijke herinnering op te halen. Wanneer je die herinnering en bijhorende emotie beleeft, wordt die door je werkgeheugen opgeroepen en actief afgespeeld. Je volledige zijn is dus bezig met die her-beleving. Ondertussen volg je met je ogen de vinger van de therapeut die langzaam heen en weer beweegt (kan ook een alternerende geluidsprikkel zijn). Het volgen van die saaie beweging zorgt ervoor dat je werkgeheugen afgeleid wordt waardoor de pijnlijke herinnering langzaam haar emotionele lading verliest en zich in het langetermijn geheugen nestelt.

aandachtspunten
  • de therapie werkt enkel wanneer je er daadwerkelijk voor open staat
  • er is een vertrouwensband nodig met de therapeut want je geeft jezelf echt wel bloot
  • je kan spanning en angst ervaren voor het begin van de sessie omdat je de pijnlijke herinnering niet opnieuw bewust wilt ervaren
  • de effecten kunnen nog een tijdje doorwerken na een sessie omdat je brein nog volop aan het verwerken is
  • na de sessie voel je je leeg en doodmoe omdat je brein heel actief is geweest
  • bij depressie is deze therapie niet aangeraden

als je wilt blijven bijleren

ontdek dan deze boeken

X