De domeinnaam www.lichaamengeest.be staat te koop    » alle info

Yoga

Yoga wordt aanzien als de weg van de kracht en is in het Westen vaak niet meer dan de lichamelijke oefening. In zijn oorspronkelijke uitoefening gaat het om meer dan alleen de puur fysieke aspecten als kracht, gezondheid, souplesse en welbevinden en is het een zoektocht naar de vereniging van energieën. Yoga is een weg die bestaat uit de brug tussen de wereld van binnen en van buiten, tussen het materiële en het spirituele en tussen het essentiële en het existentiële bestaan.
 
Mensen doen om verschillende redenen aan yoga, variërend van stresshantering tot preventieve gezondheidsmaatregelen, genezen van een verslaving, of gewoon omdat het 'in' is. Sommigen kregen yoga voorgeschreven als therapie voor een aandoening of verwonding, anderen gebruiken yoga voor het gewenste fysieke resultaat - het 'yogalijf'. Yoga stimuleert ook het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en versoepelt het lichaam. Yoga kan vele, zo niet al deze doelen dienen, maar het uiteindelijke doel van yoga is de innerlijke reis.

Yoga Asana /
 
Elke houding die het lichaam aankan, is geschikt voor de yogabeoefening, waarbij geldt dat de intensiteit afhankelijk is van de mate waarin een houding aangenaam aanvoelt. Het is belangrijk het lichaam geen geweld aan te doen en te voldoen aan een mate van bescheidenheid bij het inzetten van de oefening. Op deze wijze zal het lichaam zelf aangeven in hoeverre een houding ingezet kan worden; zowel statisch als dynamisch.
 
Yogasessies worden gehouden rond een bepaald aantal houdingen die afgestemd zijn op het niveau van de deelnemers en de doelstelling van de klas. De ademhaling kan aangepast worden aan een houding of met het ritme van de houdingen meegaan, bijvoorbeeld wanneer ze telkens slechts kort worden aangehouden, zoals in een yogaserie. Aan het eind van de sessie wordt een moment van ontspanning ingelast.
 
Hatha-yoga, de meest praktische vorm van yoga die in het westen het meest beoefend wordt, is de yoga van de kracht. Deze vorm wil het lichaam reinigen en vervolmaken en via het lichaam de geest beïnvloeden. De beheersing van de ademhaling is dan ook de kern van deze yoga. Met deze technieken wordt de concentratie verhoogd en de geestelijke verstrooiing verminderd. Zo winnen lichaam en geest aan hernieuwde kracht en vitaliteit, die op zijn beurt de energie van de levensstromen versterkt.

Zonnegroet /
 
De Zonnegroet, de meest beoefende houding, is oorspronkelijk een ochtendritueel, als groet aan de opkomende zon die zijn energie aan de aarde komt brengen, hoewel de serie in de praktijk op alle momenten van de dag wordt uitgevoerd. Wanneer hij vijftien tot twintig minuten achter elkaar wordt beoefend, zou de Zonnegroet al een volledig yogaprogramma vormen. De bovenstaande volgorde van de houdingen is een variatie op de Zonnegroet.

naar boven