De domeinnaam www.lichaamengeest.be staat te koop    » alle info

Kruiden

Kruiden werden van oudsher, naast hun smaak, gebruikt om hun helende krachten en bijzondere effecten op ons lichaam. Het wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheden van kruiden als geneesmiddel is complex omdat heel vaak meerdere bestanddelen (iedere plant is een mengsel van actieve stoffen) bijdragen aan het gewenste effect. Hieronder vind je enkele kruiden terug, met hun respectievelijke effecten.

 • Aardbei

  Aardbei


  Onze voorouders dronken wildeaardbeithee als ze problemen hadden met nervositeit, diarree, zwakke lever, maag of darmen, of als ze op zoek waren naar een nierversterkend middel. Mensen die last hadden van lichte artritis combineerden de bosaardbeiblaadjes met moerasspirea en St.-Janskruid. Wie opgescheept zat met jicht combineerde de blaadjes met bleekselderijzaad en maakte er thee van. De aardbeitjes zelf smaken veel lekkerder dan de grote dikke die we in de handel kunnen kopen. Ze werken licht laxerend en helpen bij reuma en jicht. In de vruchten zit ook een hoog ijzergehalte.

 • Aardpeer

  Aardpeer


  Als je aardpeer eet, krijg je geen nieuw hongergevoel. Je bent voor langere tijd verzadigd. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel.

 • Agrimonie

  Agrimonie


  Als er iets op je lever blijft liggen, pieker daar dan geen uren over, maar drink een kopje agrimonie-thee. Zangers en redenaars dronken vroeger graag van deze thee want hij verwende hun keel en voorkwam ontstekingen. En als ze hees waren, voorzag deze thee hun stem weer van de nodige decibels.

 • Aloë Vera

  Aloë Vera


  » lees er alles over

 • Anijs

  Anijs


  Zoals kummel en venkel kan anijs wat doen aan winderigheid.

 • Arnica

  Arnica (valkruid)


  Arnica voorkomt ontstekingen. De zalf reinigt en heelt wonden. Daarom is het aan te raden deze zalf op fiets- en wandeltochten mee te nemen.

 • Azijn


  Azijn helpt tegen krampen en werkt ontsmettend, schimmelwerend en samentrekkend. Het cholesterolgehalte kan verlagen en keelpijn kan verzachten, als je deze azijn geregeld op je menu zet. Doe wat azijn in je badwater als je last hebt van jeuk of pijn. De azijn haalt de gifstoffen uit je lichaam.

 • Basilicum

  Basilicum


  Basilicum geeft smaak aan alle saaie gerechten. Het mag dan ook niet voor niets prat gaan op de titel koninklijk kruid. Basielkruid heeft een uniek aroma en een aangename, warme smaak. Gebruik basilicum bij voorkeur vers, dan is hij op zijn best. Basilicum verliest veel van zijn waarde als je hem droogt.

 • Bereklauw

  Bereklauw


  Oude boeken beweren wel eens dat de iets oudere heren alle baat hebben bij bereklauwzaden. Als het wat moeilijk begint te gaan om het huwelijk in al zijn facetten te beleven kan manlief het misschien eens proberen met bereklauw-jenever.

 • Berk


  Je nieren varen wel bij drie eetlepels berkensap die je in een glaasje water vermengt en voor elke maaltijd drinkt.

 • Bernagie

  Bernagie


  Een ideale huidreiniger is bernagie of borage. Sommigen noemen deze plant ook wel eens komkommerkruid, omdat het lichtjes naar komkommer smaakt. Trouwens, bernagie kan je op dezelfde manier gebruiken als komkommer. Het kruid bevat erg veel sap en is daarom een uitstekende reiniger. Verstopte poriën krijgen een schoonmaakbeurt en sluiten zich nadien. Je kan het sap uit de plant halen door het fijn te snipperen of door een sapcentrifuge te doen. Dop er watjes in en leg die op je gelaat. De huid ontspant, wordt soepeler en verfrist. De haarvaatjes vernauwen. Zo wordt je huid minder vlug rood. Als je een gevoelige huid hebt, zeef dan eerst het sap. Zo voorkom je dat er haartje of delen van de plant op je huid blijven zitten.

 • Bertram

  Bertram


  De gedroogde bertramwortel is in de handel te koop in poedervorm. Dit poeder zorgt voor een betere vertering en ruimt het vuilnis in ons lichaam op. Je kan het in je jus mengen of op de groentes strooien. Bertram is vooral bekend om zijn speekselbevorderende eigenschappen. Het middel is zeer effectief tegen verschillende bloedinfecties, onder meer malaria. Niet alleen worden mensen met chronische malaria verlost van hun ziekte, maar ook mensen die fel vermagerden, waarschijnlijk door HIV, komen opnieuw op krachten.

 • Bieslook

  Bieslook


  Bieslook werkt, zoals alle planten van de uienfamilie, vochtafdrijvend. Bieslook bevordert het verteringsproces en wekt de eetlust op. Het drijft ook slijmen af, stilt de hoest en versterkt je lichaam.

 • Boekweit

  Boekweit


  Niet alleen tarwe en haver maar ook boekweit hield de mensen vroeger in topconditie. Als je je wat slapjes voelt, eet dan maar eens wat meer boekweit. Voor kinderen die ferm uit de kluiten aan't wassen zijn (je merkt dat als hun schoenmaat de 47 nadert), kan wat boekweit ook welkom zijn. Boekweit heeft een hoge voedingswaarde en zo'n heerlijke boekweitpannekoek met perensiroop...dat valt meer dan best mee.

 • Bonenkruid

  Bonenkruid


  Bonenkruid bevordert de spijsvertering. Daarom kan je een beetje van dit kruid toevoegen aan gerechten, die iets moeilijker verteren. Bonenkruid voorkomt winderigheid en daaropvolgende geurtjes.

 • Brandnetel

  Brandnetel


  Brandnetel zuivert je lichaam, zorgt voor aanmaak van rode bloedlichaampjes, zorgt voor kalk- en ijzeropname, en helpt reuma en jicht voorkomen.

 • Cichorei

  Cichorei


  Cichorei reinigt de lichaamssappen en dus ook het gemoed.

 • Citrusvruchten

  Citrusvruchten


  Vettig haar behandel je best door citroensap aan het laatste spoelwater toe te voegen. Nicotinevlekken op vingernagels verdwijnen met citroenschil erover te wrijven. En als je met een citroenschil over je tanden wrijft, worden ze na een poosje weer mooi wit.

 • Den

  Den


  De geneeskrachtige aspiraties van terpentijn, die uit verschillende soorten naaldbomen stroomt, zijn geen recente bevlieging. Hippocrates, Dioscurides en nog andere heelkundigen wisten al dat dennenhars en jonge dennenscheuten ideaal waren om verkoudheid, hoest, jicht en reuma te lijf te gaan.

 • Dille

  Dille


  Dille is rijk aan minerale zouten, dus kan je een zoutloos dieet met dillezaad aanvullen. Dillezaden hebben een slijmoplossende, krampstillende en verwarmende werking. Als je geplaagd zit met buikkrampen, gasvorming of menstruatiestoornissen kan dillethee helpen. En het helpt tegen de hik. Nierpatiënten gebruiken beter geen dillezaad; er zouden zich niersteentjes kunnen vormen.

 • Dragon

  Dragon


  In dragon zit 'estragol', een vluchtige olie. Deze stof helpt de spijsvertering een handje. En het verbergt je slechte adem.

 • Duindoorn

  Duindoorn


  Duindoorn wordt gebruikt om brandwonden en bevriezingen, wonden, pigmentvlekken, doorligwonden, acne en psoriasis te behandelen. Wie wat meer kracht en energie wil kan het eens proberen met een duindoornsiroopje, -jam, -limonade, enz. Actinomyces, een micro-organisme dat in de zaadschillen van de duindoorn leeft, maakt het noodzakelijke vitamine B 12. Dat vind je normaal enkel in vlees. Daardoor is de duindoorn ook een belangrijke plant in de vegetarische voeding. In duindoornpitten-olie zitten veel onverzadigde vetzuren. Die vormen de bouwstenen van onze lichaamscellen en ondersteunen de celvernieuwing. De huid blijft gezond en vitaal. Een middel voor gevoelige, schilferige, gesprongen huid.

 • Duizendblad

  Duizendblad


  Duizendblad kan je gebruiken als bloedstelpend 'pleistertje'. Ook allerlei vrouwenkwalen kan je met duizendblad verhelpen. De plant heeft een samentrekkende werking; daarom is het ook een ideaal middel tegen aambeien en spataders. Met een aftreksel van duizendblad kan je dode huidcellen verwijderen en vetafscheiding tegengaan. De poriën vernauwen.

 • Echinacea

  Echinacea


  Het is wetenschappelijk bewezen dat echinacea één van de meest bloedzuiverende middelen is en het immuunsysteem versterkt. Als je opgescheept zit met puisten en abcessen, omwille van onzuiver bloed, kan de tinctuur (alcoholisch aftreksel) van deze plant je helpen. Ze dringt dan de verzwering terug en neemt de pijn weg. Ook bij een amandelontsteking, ontstoken tandvlees en slijmvliesontstekingen kan deze plant prima helpen.

 • Fenegriek

  Fenegriek


  Fenegriek werkt borstvergrotend. Het zaad bevordert ook de melkproductie. In fenegriekzaad zitten vetten, vitamine A, B, C, E, kalk en fosfor, het is ontstekingswerend en bevordert de galproductie.

 • Gerst

  Gerst


  Gerstmeelcompressen op blessures werken pijnstillend en verminderen de zwelling. Daarnaast werkt het tegen darmproblemen en versterkt de zenuwen.

 • Gierst

  Gierst


  Wanneer je huid, haar, nagels en tanden nu aan restauratie toe zijn, eet je best eens wat meer gierst.

 • Goudsbloem

  Goudsbloem


  Goudsbloem is een bestseller voor mensen die met spataders geplaagd zitten. Ook kloven, gebarsten lippen en brandwonden gaan voor de bijl onder de goudsbloemzalf. Goudsbloem bevat een natuurlijk antibioticum.

 • Havermout

  Havermout


  Havermout zit vol eiwitten, koolhydraten, sporenelementen en stabiele B-vitamines. Als je geregeld havermout eet, word je minder vlug moe. Je uithoudings- en concentratievermogen gaat er zienderogen op vooruit. Daarbovenop krijgt je bloed nog een opknapbeurt door het ijzer en het calcium die in havermout zitten. Havermout zorgt ervoor dat je je afvalstoffen kwijtraakt.

 • Honing

  Honing


  Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken namelijk vocht aan. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.

 • Huislook

  Huislook


  Huislook komt van pas bij een ontstoken schrammetje of een puistje, aften en kleine brandwonden.

 • Hyssop

  Hyssop


  Hyssop kalmeert de zenuwen en zuivert het bloed. Het kruid wekt de eetlust op en helpt je van vervelende windjes af.

 • Kaasjeskruid

  Kaasjeskruid


  Kaasjeskruid bevat buitengewoon veel slijmstof en bedekt het ontstoken weefsel. Het werkt dus verzachtend op het slijmvlies van je luchtwegen en op de mond- en keelholte.

 • Kamille

  Kamille


  Kamille heeft een ontstekingsremmende, desinfecterende, kramp- en pijnstillende, kalmerende en verzachtende reputatie.

 • Kamperfoelie

  Kamperfoelie


  Van de bloemblaadjes maak je een rustgevende siroop. Met kamperfoelieolie verzorg je winterhanden en -voeten; ze zorgt voor een betere bloeddoorstroming.

 • Karwijzaad

  Karwijzaad


  Karwijzaad stimuleert de maag en de darmen zonder schadelijke nevenwerkingen.

 • Kefir

  Kefir


  Kefir verhindert dat er stoffen in de darmen rotten. Als je kefir dagelijks drinkt, blijf je gezond. Als je ziek bent, kan kefir een flink handje toesteken. Het is geen hinder voor de spijsvertering, omdat het bloed de stoffen snel opneemt.

 • Kelp

  Kelp


  In het voorjaar hebben we nogal eens een tekort aan mineralen en vitaminen; de overbekende lentemoeheid. Kelp kan dit probleem oplossen.

 • Knoflook

  Knoflook


  Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die veel knoflook eten veel meer kans maken om langer te leven. Zowel geestelijk als lichamelijk ben je veel vitaler, als je geregeld knoflook op je menu zet. Je voorkomt heel wat beschavingsziekten. Hartkwalen, aderverkalking en hoge bloeddruk komen maar uiterst zelden voor bij (regelmatige) knoflooketers.

 • Koningskaars

  Koningskaars


  Koningskaars komt prima van pas om hoest en ontsteking van de luchtwegen te voorkomen.

 • Koningsvaren

  Koningsvaren


  Vroeger was koningsvaren het enige middel tegen klem. Ook ontstekingen en kneuzingen werden zo genezen.

 • Korenbloem

  Korenbloem


  Korenbloem helpt bij spijsverteringsproblemen en werkt vochtafdrijvend.

 • Krokus

  Krokus


  Als je niet overdrijft met krokussaffraan, zou hij je libido ten goede kunnen komen. Als je tien gram saffraan in een keer naar binnen kiepert, is het voor goed gedaan met de liefde. Saffraan bezit een giftige stof die op het centrale zenuwstelsel inwerkt. Je nieren kunnen daardoor behoorlijk in de knoop geraken.

 • Kruidnagel

  Kruidnagel


  Kruidnagel werkt ideaal tegen tandpijn.

 • Kummel

  Kummel


  Winderigheid wijst erop dat je spijsverteringsorganen of verschillende verteringssappen niet optimaal op elkaar zijn afgestemd. Kummel, venkel en anijs kunnen daarbij helpen.

 • Kweepeer


  Kweepeer, een glazig slijm, kan je op ruwe handen en voeten smeren, want het werkt verkoelend en maakt de huid soepel. Je kan het ook gebruiken voor doorligwonden.

 • Laurier

  Laurier


  Laurier werd vroeger gebruikt in allerlei drankjes tegen hoesten, braken en misselijkheid. Ook in de cosmetica verwerkten ze deze laurier in verschillende preparaten. De laurierblaadjes wekken maagsappen op en dat stimuleert de spijsvertering. Maar pas op, want laurier op zich is eigenlijk giftig.

 • Lavas

  Lavas


  Lavas wekt de eetlust op en voorkomt een winderig gevoel. Lavas zorgt er namelijk voor dat de gistingsprocessen in de darmen rustig verlopen. Daarnaast heeft het een libido verhogende werking.

 • Lavendel

  Lavendel


  Lavendel heeft een kalmerende en desinfecterende werking, vooral goed tegen hoofdpijn.

 • Lijsterbes

  Lijsterbes


  Het rustig knabbelen op lijsterbes doet heesheid verdwijnen.

 • Linde

  Linde


  Linde bevordert de zweetproductie en zuivert op die manier je lichaam. Ben je ziek met koorts, dan doet lindethee je temperatuur dalen.

 • Mais

  Maïs


  Maïs werkt uitstekend bij reuma en jicht, problemen met de urinewegen, bedplassen of oedeem. De thee zorgt voor een betere werking van de gal en meer galproductie, om zo de gal te verdunnen en de galstroom te vergroten. De thee drijft vocht af, maar spaart mineralen.

 • Maanzaad

  Maanzaad


  Knabbel op de zaadjes en je valt binnenkort in slaap.

 • Madeliefje

  Madeliefje


  Madeliefjes zijn helend voor je mond wanneer je last hebt van zweertjes (aften) en bij stofwisselingsstoornissen, leverklachten en huidziekten.

 • Maretak

  Maretak


  Onderzoek is gaande om de maretak te kunnen gebruiken als kankerbestrijdend middel. Ga er niet zelf mee experimenteren, want de witte bessen zijn giftig. Als je teveel maretakbessen naar binnen krijgt, kan je diarree en braakneigingen krijgen. Thee van maretak heeft een heilzame werking op de bloedsomloop, maar raadpleeg daarvoor eerst je arts of apotheker.

 • Mariadistel

  Mariadistel


  Mariadistel helpt tegen reisklachten.

 • Marjolein

  Marjolein


  Zit je geplaagd met een griep of een verkoudheid, haal dan maar marjolein boven. Er zitten allerlei waardevolle stoffen in die je er weer vlug bovenop kunnen helpen.

 • Meidoorn

  Meidoorn


  Meidoorn verbetert de bloedsomloop en versterkt zo de hartspier en geeft levenskracht.

 • Melkwei


  Melkwei heeft ongeveer dezelfde zuurtegraad als de menselijke huid. Hierdoor is de reinigende melkwei heel geschikt als lotion, tegen puistjes en als gezichtsreiniger.

 • Mierikswortel

  Mierikswortel


  Mierikswortel staat gekend voor haar sterk reinigende werking en helpt tegen verkoudheid, voorjaarsmoeheid, astma, reuma en hoofdpijn.

 • Mirre

  Mirre


  Mirre werkt goed als mondwater en versterkt het tandvlees.

 • Moederkoren

  Moederkoren


  De alkaloïden en aminen in het gif vernauwen de bloedvaten en stelpen daardoor de bloedingen.

 • Moederkruid

  Moederkruid


  In de overgrote meerderheid van de gevallen verlicht dit migraine. Diegenen die het kruid gebruiken beginnen nu ook goedaardige bijverschijnselen te melden, zoals het verdwijnen van depressies, misselijkheid en jichtpijnen.

 • Moerasspirea

  Moerasspirea


  Moerasspirea wordt gebruikt tegen nierstenen en hoofdpijn.

 • Munt

  Munt


  Munt verheldert de geest en houdt de aandacht wakker. Alleen de geur al stimuleert de werkzaamheid van de geest.

 • Oost-Indische kers

  Oost-Indische kers


  Deze kers bezit een natuurlijk antibioticum dat onze darmflora niet aantast. Daardoor kan onze weerstand verhogen, als we er voldoende van eten.

 • Paardenbloemen

  Paardenbloemen


  Paardenbloemen zijn een weldaad voor de lever, de gal en de pancreas.

 • Paprika

  Paprika


  Paprika bevordert de eetlust en de spijsvertering, als je hem met mate gebruikt, en voorkomt een opgeblazen gevoel en winderigheid.

 • Pimpernel

  Pimpernel


  Thee van pimpernel kan goed zijn tegen darmproblemen.

 • Prei

  Prei


  Prei is bloedzuiverend in de winter en in de vroege lente. Als we in die perioden de afvalstoffen in ons bloed regelmatig met prei opruimen, hebben ziekteverwekkers veel minder kans om ons te vellen. Gestoofde prei is ook goed tegen heesheid. En prei werkt kalmerend. Preibouillon kalmeert de maag. Met het witte deel van de prei kan je insectensteken te lijf gaan. Het branderige gevoel verdwijnt onmiddellijk.

 • Rammenas

  Rammenas


  Rammenas staat bekend als onvervaarde hoestbestrijder.

 • Rode bieten

  Rode bieten


  Rode bieten barsten van waardevolle voedingsstoffen en vitaminen, en werken bloedzuiverend.

 • Rode zonnehoed

  Rode zonnehoed


  Het is wetenschappelijk bewezen dat rode zonnehoed één van de meest bloedzuiverende middelen is en het immuunsysteem versterkt. Als je opgescheept zit met puisten en abcessen, omwille van onzuiver bloed, kan de tinctuur (alcoholisch aftreksel) van deze plant je helpen. Ze dringt dan de verzwering terug en neemt de pijn weg. Ook bij een amandelontsteking, ontstoken tandvlees en slijmvliesontstekingen kan deze plant prima helpen.

 • Rogge

  Rogge


  Rogge stimuleert de bloesdsomloop en voorkomt constipatie.

 • Rozemarijn

  Rozemarijn


  Rozemarijn stimuleert de bloedcirculatie.

 • Saffraan

  Saffraan


  Als je niet overdrijft, zou het je libido ten goede kunnen komen. Maar als je tien gram saffraan in een keer naar binnen kiepert, is het voor goed gedaan met de liefde. Saffraan bezit een giftige stof die op het centrale zenuwstelsel inwerkt. Je nieren kunnen daardoor behoorlijk in de knoop geraken.

 • Salie

  Salie


  Salie reinigt het lichaam van slijm en vergif. Maar salie stopt ook de melkvorming, dus hou daar rekening mee als je borstvoeding wil geven.

 • Scharlei

  Scharlei


  Scharlei staat vooral bekend als een plant die je prikkelbaarheid, nerveuze spanning en slapeloosheid door oververmoeidheid, in goede banen probeert te leiden. Vooral de etherische olie staat bekend als een echt ontspanningsmiddel en schenkt een gevoel van welbehagen.

 • Sedum

  Sedum


  Sedum werkt uitstekend tegen aften en geneest ontstoken schrammetjes.

 • Selderij

  Selderij


  Selderij versterkt de zenuwen, dus een uitstekende groente voor mensen die intellectueel, zenuwslopend werk doen. Selderij stilt ook de honger en drijft het vocht in je lichaam makkelijker af. Selderij is ook een echte ingewandenreiniger.

 • Sleutelbloem

  Sleutelbloem


  Sleutelbloem is goed tegen hoofdpijn veroorzaakt door nerveuze spanningen en slapeloosheid. Zowel de bloemen als de wortels hebben een slijmoplossende werking.

 • Smeerwortel

  Smeerwortel


  Smeerwortel staat bekend voor zijn helende werking bij kneuzingen, verstuikingen en breuken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de stof allantoïne het weefsel rond de wonde aanzet tot nieuwe groei.

 • Soja

  Soja


  Soja zou de de zenuwen versterken.

 • Spelt

  Spelt


  Spelt vormt bij zijn eter "goed vlees en goed bloed, blije zin en een opgewekt menselijk denken".

 • Sporkehout

  Sporkehout


  Sporkehout zet je darmen aan om voort te maken, en is daarom vaak terug te vinden in middeltjes tegen zwaarlijvigheid.

 • Tarwe

  Tarwe


  De stoffen in tarwe voorkomen bijvoorbeeld bloedarmoede, werken laxerend, zorgen voor de nodige mineralen en houden het goed humeur erin. Ze werken opwekkend en verhelpen zenuwachtigheid.

 • Tijm

  Tijm


  Tijm is een natuurlijk antibioticum, uitstekend om thee tegen verkoudheid en griep van te maken.

 • Tomaten

  Tomaat


  Tomaat remt de groei van bacteriën die voor etter en huidschimmels zorgen. Tomaten verhogen de weerstand van het lichaam. Ze werken bovendien samentrekkend, vochtafdrijvend en licht laxerend. Tomaten wekken de eetlust op en zijn lekker fris in de zomer. Tomatensap voorkomt vroegtijdige veroudering en oververmoeidheid, het verfrist het lichaam en reinigt het. Tomatensap neemt zelfs sommige onaangename lijfgeuren weg. Je kan je gelaat grondig reinigen met een watje vol versgeperst tomatensap. Tomaat zorgt voor een frisse gelaatskleur en maakt de huid soepeler.

 • Tuinkers

  Tuinkers


  Tuinkers bevat heel veel vitamine C en wordt daarom ook in voorjaarskuren gebruikt.

 • Ui

  Ui (ajuin)


  De ui werkt desinfecterend en zuivert je keel, luchtwegen en ingewanden. De ui stond ook bekend als afrodisiac. Werk preventief en leg een ongepelde ui in de kamer. Het zwart worden van de ui betekent dat die bacteriën opgenomen heeft en ziekte vermeden heeft.

 • Valeriaan

  Valeriaan


  Valeriaan zorgt voor lichamelijke en psychische ontspanning zonder nevenverschijnselen.

 • Varen

  Varen


  Varen helpt tegen jicht, troebel zicht, doofheid, vergeetachtigheid en dromerigheid. Varens zijn giftig, dus niet innemen.

 • Veenbessen

  Veenbessen


  Veenbessen kunnen een belangrijke rol spelen bij preventie van urineweginfecties.

 • Venkel

  Venkel


  Venkel heeft een urineafdrijvende werking, en helpt tegen winderigheid.

 • Vijg

  Vijg


  Vijg helpt tegen ontstekingen en constipatie.

 • Vlierbes

  Vlierbes


  Vlierbes verzacht de hoest en griep.

 • Wilg


  Wilg produceert acetylsalicylzuur. Vroeger deed die stof dienst als koorts- en pijnstiller. De wetenschap maakte het na, en zo is het aspirientje geboren.

 • Zuring

  Zuring (zurkel)


  Zuring is goed tegen scheurbuik en bloedend tandvlees, en zit vol vitamine C. Maar mensen die last hebben van nier- en galstenen, reumalijders en mensen die problemen hebben met maagzuur moeten de zuringblaadjes best uit hun menu schrappen.

naar boven